DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM: valstīm ir nepieciešams plašāks sadarbības līmenis, lai izstrādātu un īstenotu efektīvu vides un klimata politiku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022.gada 9. – 10. jūnijā Parīzē norisinās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru Padomes ministru līmeņa sanāksme, kur akcents tiek likts uz labākām rīcībpolitikām un pāreju uz ilgtspējīgu attīstību. Latvijas nostāju diskusijā par zaļo pāreju, tostarp klimata pārmaiņu mazināšanu un bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanu paudīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Gatis Zamurs.

Diskusijā par zaļo pāreju plānota viedokļu apmaiņa par to, kā uzlabot klimata politikas koordināciju, lai sasniegtu klimatneitralitāti, vienlaikus maksimāli saglabājot līdzvērtīgus konkurences apstākļus, izvairoties no sadarbības ierobežojumiem un oglekļa emisiju pārvirzes. Pēc diskusijas tiks apkopoti secinājumi par atbalsta instrumentiem nepieciešamā politikas pasākumu kopuma izstrādei, tostarp, mazinot ietekmi uz visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām.

VARAM parlamentārais sekretārs diskusijā akcentēs, ka zaļā pāreja starptautiskā līmenī var radīt ilgtspējīgus risinājumus nākamajām paaudzēm. Labākas klimata un citu politiku risku, izmaksu un ieguvumu aplēses sniegs atbalstu pamatotu lēmumu pieņemšanai, tostarp izvērtējot alternatīvas, kā mazināt ietekmi uz visneaizsargātākajām iedzīvotāju grupām. Papildus akcentēt plānots arī starptautiskās sadarbības pētniecības un inovāciju būtisko lomu ilgtermiņā.

Diskusijas laikā tiks arī pausts viedoklis, ka mūsu darbībās, kas vērstas uz zaļo pāreju un klimatneitralitātes sasniegšanu, ir svarīgi integrēt arī sociālos aspektus. Tāpat arī, lai samazinātu siltumnīcefekta gāzu emisijas saskaņā ar Parīzes nolīguma mērķiem, nepieciešams turpināt darbu pie oglekļa cenu pilnveidošanas. Vienlaikus nodokļu slogu nevajadzētu pārnest uz galapatērētāju – mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

Par starptautisko sadarbību klimata politikas jomā, G.Zamurs norādīs, ka valstīm ir nepieciešams plašāks sadarbības un koordinācijas līmenis, lai izstrādātu un īstenotu efektīvu politiku, kas atbalsta nepieciešamās pārmaiņas klimatneitralitātes sasniegšanai.

VARAM parlamentārais sekretārs akcentēs, ka, lai paātrinātu zaļo un digitālo pāreju, būtu nepieciešami OECD sniegti dati un ieteikumi politikas veidotājiem. Svarīgi arī veicināt pāreju, izmantojot dažādus sadarbības formātus, līmeņus un dalībniekus.

Tāpat diskusijā G.Zamurs uzsvērs, ka nepieciešams nodrošināt dzimumu līdztiesības perspektīvas iekļaušanu visos klimata un vides pasākumos, tostarp jāturpina darbs pie datu vākšanas un sieviešu vadītu klimata iniciatīvu veiksmes stāstu piemēru popularizēšanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI