DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimu uzrunā Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere Svjatlana Cihanouska (Sviatlana Tsikhanouskaya), ceturtdien, 9.jūnijā, uzrunājot Latvijas parlamentu, pateicās par Latvijas atbalstu baltkrieviem cīņā par demokrātiju.

Pirms S.Cihanouskas uzrunas Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece atzīmēja, ka Baltkrievijas opozīcija šobrīd ir spiesta darboties ārpus savas dzimtenes. “Baltkrievu pilsoņi turpina cīņu par pārmaiņām Baltkrievijā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka arī Saeima ir pieņēmusi paziņojumus Baltkrievijas opozīcijas atbalstam cīņā par brīvību, demokrātiju, vārda brīvību un cilvēktiesībām.

“Mēs atbalstām aicinājumu sarīkot demokrātiskas vēlēšanas Baltkrievijā,” uzsvēra I.Mūrniece, vienlaikus paužot līdzjūtību tiem Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas pārstāvjiem, kuri paši vai kuru ģimenes locekļi šobrīd atrodas apcietinājumā.

S.Cihanouska uzrunā atzīmēja, ka baltkrieviem Latvija nav sveša zeme – mums ir kopīga vēsture, robeža un vērtības -, un mūsu tautas kopā pārdzīvojušas tumšus laikus, kuri Baltkrievijai turpinās joprojām.

Baltkrievija de facto ir okupēta, sacīja S.Cihanouska, atzīmējot, ka Aleksandrs Lukašenko izpilda nevis baltkrievu, bet gan Vladimira Putina gribu, kurš palīdz viņam turēties pie varas. Lukašenko ir kara atbalstītājs un viņam jānes par to atbildība, pauda Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere, atzīmējot, ka 86 procenti baltkrievu ir pret karu Ukrainā.

“Mēs saprotam, ka Ukrainas uzvara dos iespēju baltkrievu brīvībai,” uzsvēra S.Cihanouska. Pat terora laikā baltkrievi atbalsta Ukrainas cīņu par dzīvību un brīvību, sacīja Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere.

S.Cihanouska atzīmēja, ka baltkrievi šodien stāv vēstures krustcelēs. Ir divi ceļi – demokrātiska Baltkrievija Eiropā vai de jure Krievijas okupācija, izolācija un regress. Mēs izvēlamies pirmo ceļu un šai ceļā ceram uz jūsu palīdzību un atbalstu, sacīja Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere.

S.Cihanouska aicināja pieņemt stingru pozīciju pret Lukašenko un nepadoties viņa šantāžai, tostarp pastiprinot sankcijas pret tiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem, kas dod naudu Lukašenko režīmam. Tāpat Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere rosināja Latviju rast iespēju izsniegt baltkrieviem vīzas un uzturēšanās atļaujas, palielināt baltkrievu studentu stipendiātu skaitu, kā arī īstenot programmas baltkrievu zinātniekiem, žurnālistiem un kultūras pārstāvjiem.

S.Cihanouska aicināja latviešus pašlaik neapmeklēt Baltkrieviju, jo tā ir valsts, kurā cieš nevainīgi cilvēki un politieslodzītie. Mēs gaidīsim jūs demokrātiskā valstī, kuru mēs uzbūvēsim, sacīja Baltkrievijas demokrātiskās kustības līdere.

S.Cihanouska pateicās Latvijas skolām, kas pieņēma un turpina pieņemt baltkrievu bērnus, kultūras darbiniekiem, kas īsteno baltkrievu kultūras pasākumus, kā arī atzīmēja, ka Lukašenko terora laikā Latvijā patvērumu atrod arī baltkrievu mediji un nevalstiskās organizācijas. Mēs nekad neaizmirsīsim jūsu palīdzību Baltkrievijai un Ukrainai. Mums kopā jādara viss, lai apturētu karu, sacīja S.Cihanouska.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI