DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Eiropas Parlaments atbalsta nulles emisijas mērķi vieglajiem auto un mikroautobusiem 2035. gadā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Parlaments trešdien atbalstīja stingrākus CO2 emisiju standartus jauniem vieglajiem pasažieru un kravas automobiļiem, pieņemot nostāju par daļu no tiesību aktiem "Fit for 55”.

Trešdienas plenārsēdes balsojumā Eiropas Parlamenta deputāti ar 339 balsīm par, 249 pret un 24 atturoties pieņēma nostāju par jauniem noteikumiem, ar kuriem paredzēts mainīt CO2 emisiju standartus jauniem automobiļiem un mikroautobusiem.

Pieņemtajā tekstā, kas ir Parlamenta nostāja sarunās ar dalībvalstīm, EP deputāti atbalsta Komisijas priekšlikumu līdz 2035. gadam panākt bezemisiju mobilitāti uz ES autoceļiem, samazinot visa ES autoparka jaunu vieglo pasažieru un kravas automobiļu radītās emisijas par 100 % salīdzinājumā ar 2021. gadu. Starpposma emisiju samazināšanas mērķi 2030. gadam būtu 55 % vieglajiem automobiļiem un 50 % mikroautobusiem.

Sīkāka informācija par Parlamenta ierosinātajiem pasākumiem ir pieejama šeit.

Referents Jans Huitema (Renew, NL) teica: "Vērienīgā oglekļa dioksīda emisijas standartu pārskatīšana ir būtiska mūsu klimata mērķu sasniegšanai. Ar šiem standartiem mēs radīsim skaidrību autobūves nozarei un veicināsim inovācijas un investīcijas. Turklāt bezizmešu automobiļu iegāde un braukšana ar tiem kļūs lētāka patērētājiem. Esmu priecīgs, ka Eiropas Parlaments atbalstīja šo standartu maiņu līdz 2030. gadam un ir atbalstījis 100 % emisijas mazināšanas mērķi 2035. gadam, kas ir ļoti svarīgs, lai līdz 2050. gadam panāktu klimatneitralitāti.

Eiropas Parlamenta deputāti nu ir gatavi sākt sarunas ar ES dalībvalstīm par galīgo tiesību aktu redakciju.

Konteksts

Komisija 2021. gada 14. jūlijā kā daļu no tiesību aktu kopuma "Fit 55" iesniedza priekšlikumu par CO2 emisiju standartu pārskatīšanu vieglajiem pasažieru un kravas automobiļiem. Priekšlikuma mērķis ir palīdzēt sasniegt 2030. un 2050. gadam izvirzītos klimata mērķus, nodrošināt bezemisijas transportlīdzekļu plašāku ieviešanu, vienlaikus sniedzot ieguvumu sabiedrībai (labāka gaisa kvalitāte, energoresursu ietaupījumi un zemākas transportlīdzekļa turēšanas izmaksas), kā arī stimulēt inovāciju bezemisiju tehnoloģiju jomā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI