DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Karš Ukrainā: Eiropas Parlaments prasa būtiskas izmaiņas ES drošības un aizsardzības politikā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Reaģējot uz Krievijas karu Ukrainā, Eiropas Savienībai ir strauji jāīsteno Versaļas deklarācija, veicot būtiskas izmaiņas ES ārpolitikā, drošības un aizsardzības politikā.

Trešdien pieņemtajos ieteikumos ES dalībvalstīm un ārpolitikas vadītājam Žuzepam Borelam Parlaments izklāsta savu redzējumu par ES ārpolitikas, drošības un aizsardzības politikas nākotni, ņemot vērā pamatīgās un ilgstošās ģeopolitiskās sekas, ko radīs Krievijas iebrukums Ukrainā. EP deputāti pieprasa īstenot Versaļas deklarācijā un Eiropadomes 24. un 25. marta secinājumos izklāstīto plānu.

Ieteikumi apstiprināti ar 438 balsīm par, 65 pret un 94 atturoties.

"Reaģējot uz Krievijas Federācijas neizprovocēto un nepamatoto militāro agresiju pret Ukrainu, Eiropas Savienībai ir jārīkojas stratēģiski. Mums 2022. gadā ir jāsper būtiski soļi, lai stiprinātu mūsu ārpolitiku, drošības un aizsardzības politiku, īstenojot pasākumus, kas izklāstīti “stratēģiskajā kompasā”. Tas, kā notika sestās sankciju paketes pret Krieviju pieņemšana, ir vēl viens pierādījums tam, ka ir jāmaina lēmumu pieņemšana Padomē. Mums ir vajadzīga reāla politiskā griba ārpolitikas lēmumu pieņemšanā pāriet uz kvalificētu balsu vairākumu. Tas palielinās ES ārpolitikas un drošības politikas efektivitāti," sacīja ziņotājs un EP Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Deivids Makalisters (EPP, Vācija).

"Mums ir jāraugās uz faktiem, kas izriet no Krievijas iebrukuma Ukrainā: Eiropas drošība ir apdraudēta, un ir sācies jauns ģeopolitisks laikmets. Mums ir jārīkojas tagad un ātri: jāveido ātrās reaģēšanas spējas, jāstiprina aizsardzība, jāpaātrina militārā mobilitāte. Straujāk jāpiegādā militārais aprīkojums Ukrainas atbalstam, un jāpapildina izsīkušie militārā aprīkojuma krājumi, ko dalībvalstis ir nodevušas Ukrainai, koordinējot mūsu ieguldījumus, palielinot Eiropas Aizsardzības fonda un Eiropas Miera mehānisma budžetus un uzsākot kopīgus iepirkumus. Uz spēles ir likta mūsu un mūsu kontinenta drošība," sacīja ziņotāja un Drošības un aizsardzības apakškomitejas priekšsēdētāja Natalī Loazo (Renew Europe, Francija).

Jāturpina atbalstīt Ukrainu

Ieteikumos EP deputāti aicina nekavējoties nodrošināt Ukrainu ar ieročiem atbilstoši tās iestāžu paustajām vajadzībām, jo īpaši ar Eiropas Miera mehānisma starpniecību. Turklāt deputāti vēlas, lai Ukrainai tiktu piešķirts ES kandidātvalsts statuss, kas būtu skaidrs politisks solidaritātes signāls tās tautai. Visbeidzot, viņi arī atbalsta Ukrainā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšanu, tostarp aicinot izveidot īpašu ANO tribunālu.

Virzība uz ES stratēģisko autonomiju

Atzīmējot, ka Krievijas iebrukums Ukrainā apdraud globālās daudzpusējās kārtības pamatus, Parlaments mudina stiprināt ES sadarbību ar līdzīgi domājošiem partneriem visā pasaulē, īpaši ar NATO sabiedrotajiem otrpus okeāna. Tas ir nepieciešams, lai saglabātu pēc iespējas lielāku vienotību uz noteikumiem balstītas starptautiskās kārtības aizsardzībā.

EP deputāti uzskata, ka ES stratēģiskajai autonomijai jābūt arī ES ārpolitikas, drošības un aizsardzības politikas galvenajam mērķim. Šāda autonomija ir būtiska, lai ES vajadzības gadījumā varētu ietekmēt starptautisko situāciju, arī rīkojoties viena pati

Lai nostiprinātu savu ietekmi, ES ir jākļūst vērienīgākai aizsardzības jomā un jāīsteno ierosinātais ātrās izvietošanas spēju instruments, uzskata EP deputāti. Turklāt Eiropas Savienībai vairāk jāiegulda, lai pielāgotos jaunajai drošības situācijai, tostarp stiprinot aizsardzību pret kiberuzbrukumiem un hibrīduzbrukumiem, ieviešot kvalificēta vairākuma balsojumus Padomē attiecībā uz noteiktiem ārpolitikas lēmumiem, tostarp attiecībā uz individuālo sankciju režīmiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI