DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

LUX Skatītāju balvu 2022. gadā saņem QUO VADIS, AIDA?

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola trešdien svinīgā ceremonijā pasniedza 2022. gada LUX Eiropas Skatītāju balvu bosniešu režisores Jasmilas Žbaničas filmai "Quo vadis, Aida?"

"Šī filma ir spēcīgs aicinājums nodrošināt taisnīgumu Srebrenicas sievietēm un mātēm, kurām bija jānoraugās kā tiek nežēlīgi nogalināti vairāk nekā 8000 viņu tuvinieku. Šādas šausminošas zvērības un noziegumus pret cilvēci nekad nedrīkst aizmirst", sacīja priekšsēdētāja Metsola ceremonijā, kas notika Strasbūras plenārsēžu zālē.

"LUX skatītāju balva veido tiltu starp mūsu politisko darbu un Eiropas kinematogrāfistu radošo darbu. LUX filmas ar mākslas starpniecību runā par cīņu par pilsoniskajām tiesībām, cilvēktiesībām, taisnīgumu, demokrātiju un brīvību," viņa piebilda.

Pieņemot balvu, režisore Jasmila Žbaniča teica: “Kad gatavoju filmu par genocīdu Srebrenicā, es domāju, ka karš Bosnijā, Horvātijā, mūsu reģionā ir pēdējais karš Eiropā. Biju tik ļoti šokēta, uzzinot, ka mēs, eiropieši, pieļāvām karu Ukrainā. Es aicinu jūs visus atrast veidu, kā to apturēt”.

Srebreņicas slaktiņa izdzīvotāja, Srebreņicas māšu asociācijas prezidente Munira Subašiča, kura arī uzrunāja EP deputātus, sacīja: "Mātes Ukrainā raud, meklējot savu dēlu kaulus. Tāpēc es lūdzu jūs apturēt karu Ukrainā, lai pēc iespējas mazāk mātēm pasaulē būtu jācieš."

Balvai bija izvirzītas arī dāņu režisora Jonasa Pohera Rasmusena filma "Flee" un austriešu režisora Sebastiana Meizes filma "Great Freedom".

Lasiet vairāk par LUX skatītāju balvas nominantiem

Uzvarējusī filma tika izvēlēta, kopīgi balsojot skatītājiem un Eiropas Parlamenta deputātiem, ikviena grupa noteica 50 % no balsojuma. Skatītāju balsojums bija atvērts līdz 25. maijam, bet EP deputāti varēja balsot līdz 7. jūnijam.

Par uzvarējušo filmu

Bosniešu režisores Jasmilas Žbaničas filmas "Quo vadis, Aida?" producenti ir Bosnija un Hercegovina, Austrija, Nīderlande, Francija, Polija, Norvēģija, Vācija, Rumānija un Turcija. Aida ir tulkotāja miera uzturēšanas spēkos 1995. gada vasarā Srebrenicā. Viņas ģimene ir starp tūkstošiem civiliedzīvotāju, kas meklē patvērumu ANO nometnē. Aida uzzina, ka viņas ģimeni un cilvēkus gaida briesmīgs liktenis, bet vai viņa var kaut ko darīt, lai to apturētu?

Preses konference un saistītie pasākumi

Preses brīfingu ar uzvarētāju, Eiropas Kinoakadēmijas pārstāvjiem un Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Evelīnu Regneri varēsiet vērot trešdien pēc ceremonijas EbS un EP Live.

Facebook tiešraidi ar uzvarētāju skatieties plkst. 14.15 pēc Viduseiropas laika.

Skatieties otrdien, 7. jūnijā, notikušā preses semināra ar EP deputātiem un filmu pārstāvjiem videoierakstu.

Konteksts

Kopš 2020. gada LUX Eiropas skatītāju kino balvu pasniedz Eiropas Parlaments un Eiropas Kinoakadēmija.

Ar kino balvas starpniecību Parlaments kopš 2007. gada atbalsta Eiropas filmu izplatīšanu, nodrošinot finālistēm filmām subtitrēšanu 24 ES valodās.

LUX balvas partneri ir arī Eiropas Komisija un kinoteātru tīkls Europa Cinemas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI