DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Diskutē par nepieciešamajiem risinājumiem Latvijas ekonomikas attīstībai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) tikās ar Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem ikgadējā sarunā par Latvijas ekonomikas attīstību. Lai to sekmētu, nepieciešams veicināt valdības un sadarbības partneru dialogu, attīstīt cilvēkresursus un atvieglot darbaspēka nodokļu slogu, vienprātīgi bija sarunas dalībnieki.

2. jūnijā norisinājās ikgadējā SVF tikšanās ar Latvijas uzņēmēju organizācijām, tostarp LTRK, kurā puses diskutēja par Latvijas ekonomiku ietekmējošiem faktoriem – gan pozitīvā, gan negatīvā virzienā. Tikšanās laikā dalībnieki apsprieda ne tikai šī brīža ģeopolitiskās situācijas ietekmi, bet arī problēmas, kas ilgtermiņā kavē Latvijas ekonomikas attīstību.

Ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko stāvokli, esot kaimiņos divām agresorvalstīm, pret Krieviju un Baltkrieviju vērstās ekonomiskās sankcijas ietekmē gan valsts ekonomikas virzību, gan investīciju piesaistes iespējas. Reģiona drošība ir būtiska kā sabiedrībai, tā uzņēmējdarbībai – it sevišķi starptautisko investīciju piesaistes un tūrisma pakalpojumu nozarē. Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ Latvijas ekonomikas lielākie izaicinājumi šobrīd ir energoresursu cenu sadārdzinājums, izejvielu, it sevišķi metāla un lauksaimniecībai nepieciešamās ķīmijas, iegādes problēmas, kā arī transporta pakalpojumu cenu pieaugums. Savukārt, ilgtermiņa ietekmi uz ekonomikas attīstību atstāj demogrāfiskā situācija, emigrācijas riski un kvalificēta darbaspēka trūkums, kā arī sarežģītā nodokļu sistēma un lielais darbaspēku nodokļu slogs.

Runājot par nepieciešamajām darbībām problēmu risināšanai, SVF pārstāvji norādīja uz nepieciešamību veidot dialogu starp valdību, sadarbības partneriem un nevalstisko sektoru, izveidot skaidru stratēģiju kā mazināt darbaspēka trūkumu un attīstīt cilvēkresursus, kā arī pārskatīt nodokļu sistēmu, jo darbaspēka nodokļu lielais slogs neveicina ekonomikas attīstību.

”Sarunā ar SVF delegāciju pārliecinājāmies, ka starptautisko ekspertu redzējums lielā mērā sakrīt ar Latvijas uzņēmēju organizāciju redzējumu par problēmiemesliem Latvijas atpalicībai no tuvējām kaimiņvalstīm. Atliek cerēt, ka septembrī gaidāmais SVF rekomendāciju dokuments Latvijas valdībai un politikas veidotājiem liks sarosīties, lai sekmētu straujāku Latvijas tautsaimniecības attīstību” stāsta LTRK valdes loceklis Jānis Lielpēteris.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI