DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Turpina palielināties Saeimas vēlēšanās Rīgas apgabalā ievēlamo deputātu skaits

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien, 2022. gada 2. jūnijā, apstiprināja 14. Saeimas vēlēšanu apgabalos ievēlamo deputātu skaitu. Rīgas vēlēšanu apgabalā 14. Saeimas vēlēšanās būs 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputātu vietas.

Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, deputātu vietu skaits Rīgā un Vidzemē palielinājies par vienu vietu, savukārt Latgalē un Zemgalē samazinājies par vienu vietu, bet Kurzemē palicis nemainīgs. Deputātu vietu skaita palielinājums Rīgas vēlēšanu apgabalā saistīts galvenokārt ar vēlētāju skaita pieaugumu ārvalstīs, jo atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam ārvalstīs reģistrēto vēlētāju skaits pieskaitāms Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaits pieaug jau kopš 5. Saeimas vēlēšanām, kad toreiz šajā vēlēšanu apgabalā parlamentā ievēlēja 24 deputātus.

Saeimas vēlēšanās ir pieci vēlēšanu apgabali – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale, no kuriem parlamentā kopā ievēlami 100 deputāti. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam katrā Saeimas vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu nosaka proporcionāli vēlētāju skaitam, kāds četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēts Fizisko personu reģistrā. Ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam.

Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem šā gada 31. maijā valstī bija reģistrēti 1 541 279 balsstiesīgu pilsoņu. No tiem Rīgas vēlēšanu apgabalā reģistrēti 563 356 vēlētāji (404 808 vēlētāji Rīgas pilsētā, bet 158 548 – ārvalstīs), Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 395 630, Latgales vēlēšanu apgabalā – 195 643, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 206 194, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 180 456 vēlētāji.

Vēlēšanu apgabalos ievēlamo deputātu skaitu izmanto arī, lai noteiktu, cik kandidātu partijas un partiju apvienības drīkst iekļaut attiecīgā vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstā, – Saeimas vēlēšanās šis skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt apgabalā ievēlamo deputātu skaitu. Tādējādi 14.Saeimas vēlēšanās kandidātu sarakstos Rīgas vēlēšanu apgabalā varēs pieteikt līdz 39 kandidātiem, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – līdz 29, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos – līdz 16 kandidātiem, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – ne vairāk kā 15 deputātu kandidātus.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanām notiks no 13. jūlija līdz 2. augustam. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt reģistrētas partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām (līdz 2021. gada 30. septembrim) un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

14. Saeimas vēlēšanām norisināsies šā gada 1. oktobrī, sestdienā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI