DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Jāstiprina ES dalībvalstu aizsardzība pret negodprātīgu trešo valstu politiku tirdzniecības jomā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Nepieciešams stiprināt Eiropas Savienības dalībvalstu aizsardzību pret trešo valstu negodprātīgu politiku. Šobrīd ģeopolitisko notikumu kontekstā tas ir jo īpaši aktuāli, jo tirdzniecība ir kļuvusi par ieroci valstu ietekmēšanā,” trešdien, 1.jūnijā, pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Marija Golubeva, atzīmējot, ka Eiropas Savienība (ES) šobrīd strādā pie atbilstoša regulējuma izstrādes.

Sēdē deputāti skatīja Ārlietu ministrijas sagatavoto nacionālo pozīciju par priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes regulai par Savienības un tās dalībvalstu aizsardzību pret trešo valstu īstenoto ekonomisko piespiešanu. 

Kā atzīmēja Ārlietu ministrijas pārstāvji, par ekonomisko piespiešanu tiek runāts tad, kad kāda trešā valsts mēģina piespiest ES vai dalībvalsti izdarīt konkrētu politikas izvēli, piemērojot vai draudot piemērot pretpasākumus, kas skar tirdzniecību vai ieguldījumus. Tas var izpausties, piemēram, piemērojot jaunus, diskriminējošus importa nodokļus, apzināti kavējot piegādes, liedzot saņemt nepieciešamās uzņēmējdarbības atļaujas.

Deputāti atzinīgi vērtēja darbu pie priekšlikuma izveides, uzsverot, ka svarīgi, lai regulējums attur un risina nelikumīgus trešo valstu ekonomiskās piespiešanas gadījumus.

Iecerētais regulējums paredz ES divpakāpju atbildi, proti, pirmais solis paredz pārbaudes veikšanu, kam seko ekonomiskās piespiešanas konstatācija un mēģinājums sarunu ceļā rast risinājumu, savukārt otrais solis, gadījumā, ja sarunas nedod rezultātu, paredz noteikt nepieciešamību veikt atbildes pasākumus, deputātus informēja Ārlietu ministrijas pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI