DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Aizsardzības ministrs atklās valsts aizsardzības mācības nometni skolēniem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 1. jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks Kuldīgas novada poligonā “Mežaine” atklās valsts aizsardzības mācības nometni 10. klašu skolēniem un profesionālo izglītības iestāžu 1.-3. kursa audzēkņiem.

Nometne ilgs līdz 11. jūnijam, sniedzot iespēju dalībniekiem pilnveidot un nostiprināt praktiskas iemaņas, kuras apgūtas mācību gada laikā valsts aizsardzības mācībā. Skolēni padziļināti apgūs lauka kaujas un šaušanas iemaņas, piedalīsies ierindas mācības nodarbībās, kā arī nostiprinās pirmās palīdzības sniegšanas prasmes un saņems pirmās palīdzības apliecības, kas būs derīgas, lai kārtotu autovadītāja apliecību.

“Jaunieši ir nozīmīga mūsu sabiedrības daļa un Latvijas nākotne, tāpēc es ceru, ka šī nometne sekmēs viņu pilsonisko aktivitāti un atbildību pret valstī notiekošajiem procesiem un valsts aizsardzību. Jāatceras, ka valsts drošība ir mūsu katra atbildība, ne vien valsts pārvaldes institūciju pienākums. Iespējams, ka daļa jauniešu pēc tam izvēlēsies saistīt savu nākotni ar aizsardzības nozari, taču svarīgi ir attīstīt arī līderības, saliedētības un fiziskās spējas, kā arī prasmes rīkoties dažādās nestandarta un krīzes situācijās, kas viņiem noteikti noderēs turpmākajā dzīvē,” uzsver A. Pabriks.

Nometnes ietvaros norisināsies arī dažādas saliedēšanās un izglītojošas aktivitātes, padziļinot zināšanas par Latvijas vēsturi un attīstot jauniešos līderības prasmes. Lai izzinātu nozīmīgas vietas nometnes apkārtnē, 6. jūnijā tiks organizētas ekskursijas, savukārt 9. jūnijā plānotas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Valsts robežsardzes pārstāvju prezentācijas, kuru laikā skolēniem būs iespēja uzdot sev interesējošus jautājumus un izzināt karjeras iespējas.

Šāda nometne paralēli tiks aizvadīta arī Alūksnes novada poligonā “Lāčusils”. Plānots, ka abās nometnēs, ko organizē Jaunsardzes centrs, kopumā piedalīsies ap 200 skolēnu.

Valsts aizsardzības mācība tiek īstenota gan kā mācību priekšmets vispārizglītojošās un profesionālās izglītības iestādēs mācību gada ietvaros, gan kā interešu izglītība jeb brīvprātīga dalība vasaras nometnēs.

Galvenais šī mācību priekšmeta izvirzītais mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir būtiski visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā.

Šajā mācību gadā valsts aizsardzības mācība kā izvēles interešu izglītības priekšmets tika pasniegts 97 Latvijas skolās, kurās to apguva vairāk nekā 5300 skolēni.

Sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest visās valsts vidējās izglītības iestādēs kā obligātu mācību priekšmetu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI