DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

No 2022. gada 1. septembra ukraiņu bēgļu bērni izglītību iegūs valsts valodā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022./2023. mācību gadā nepilngadīgajiem ukraiņu bēgļu bērniem izglītība tiks nodrošināta valsts valodā. Skolēns pirmsskolas izglītības vai pamatizglītības pakāpē varēs apgūt arī mazākumtautību izglītības programmu, kas tiek īstenota ukraiņu valodā, ievērojot likumā noteikto proporciju latviešu valodas lietošanā mācību procesā.

Skolēns jaunajā mācību gadā var turpināt izglītības ieguvi tajā pašā izglītības iestādē, kurā tika uzņemts 2021./2022.mācību gadā, ja  izglītības iestāde nodrošina izglītības programmu valsts valodā vai mazākumtautību (ukraiņu) valodā. Ja šādas iespējas pašreizējā skolā nav, pašvaldībai ir jānosaka cita izglītības iestāde.

Izglītības iestāde, kura 2021./2022.mācību gadā nodrošināja civiliedzīvotāja izglītības ieguvi  mazākumtautību izglītības programmā, un 2022./2023.mācību gadā nodrošinās licencētas izglītības programmas īstenošanu valsts valodā vai mazākumtautības (ukraiņu) valodā, sazinās ar nepilngadīga civiliedzīvotāja likumisko pārstāvi vai pilngadīgu civiliedzīvotāju un informē par nepieciešamību iesniegt rakstveida iesniegumu par izglītības programmas maiņu.

Ja izglītības iestādi ir nepieciešams mainīt, visus jautājumus par jauno skolu risina konkrētās pašvaldības atbildīgā amatpersona, sazinoties ar skolēna dzīvesvietai tuvāko skolu vai skolu, kurā ir brīvas vietas. Savukārt tā  izglītības iestāde,  kurā ukraiņu bēgļu bērns mācījās šajā mācību gadā, pēc konkrētas informācijas saņemšanas piecu darba dienu laikā informē par pieņemto lēmumu bērnu un viņa likumisko pārstāvi, norādot visu nepieciešamo informāciju par jauno izglītības iestādi - atbildīgās  amatpersonas vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi un tālruņa numuru.

Skolēnu jaunajā izglītības iestādē uzņem, pamatojoties uz skolēna, skolēna vecāka vai likumiskā pārstāvja rakstveida iesniegumu izglītības iestādes vadītājam.

Izglītības un zinātnes ministrija visām izglītības iestādēm un izglītības pārvaldēm ir nosūtījusi detalizētu informāciju ar algoritmu un nepieciešamajām darbībām, kas jāveic katrai iesaistītjai pusei. Šī informācija pieejama arī IZM tīmeļvietnē - https://www.izm.gov.lv/lv/media/16487/download.

Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem, 2022. gada 26. maijā Latvijas izglītības iestādēs mācās 4177 ukraiņu  bēgļu bērni. Pirmsskolas izglības programmu latviešu valodā apgūst 927, bet mazakumttautību izglītības programmas – 398 bērni. Savukārt vispērējā izglītībā 1943 bērni mācās latviešu valodā, bet 1348 apgūst mazākumtautību izglītības programmas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI