DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valsts vides dienests aptur iekārtas darbības atļauju SIA ”Ventamonjaks”, termināļa iekonservēšanas process jāuzsāk nekavējoties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šķidrā amonjaka komerckravas izvešana no SIA „Ventamonjaks” noslēdza pirmo posmu risku novēršanā saistībā ar bīstamās vielas uzglabāšanu Ventspils ostas teritorijā. Šobrīd uzdots nekavējoties uzsākt termināļu ekspluatācijas pārraukšanu, atbrīvojot termināli no sašķidrinātā amonjaka tehnoloģiskajiem atlikumiem. Kā vairākkārt Valsts vides dienestam (VVD) apliecinājis uzņēmums, terminālī arī pēc tā iztukšošanas paliek tehnoloģiskais atlikums ~ 3 000 tonnas amonjaka.

VVD, ņemot vērā uzņēmuma šī brīža reputāciju, kontekstā ar tam piemērotajām sankcijām, un riskam, ka nākotnē tam var rasties neplānotas ierobežotas iespējas piekļūt finanšu līdzekļiem, kas tiešā veidā varētu radīt draudus videi un iedzīvotājiem, ir pieņēmis lēmumu apturēt SIA „Ventamonjaks” sašķidrinātā amonjaka termināļa iekārtas darbību un aizliegt jaunu sašķidrinātā amonjaka komerckravu pieņemšanu, uzglabāšanu un pārkraušanu.

Uzņēmumam uzdots nekavējoties uzsākt amonjaka pārkraušanas kompleksa apstādināšanu un ekspluatācijas pārtraukšanu, atbrīvojot termināli no sašķidrinātā amonjaka tehnoloģiskajiem atlikumiem.

Līdz šī gada 30. jūnijam uzņēmumam jāiesniedz VVD detalizēts plāns, ar konkrētiem termiņiem un finanšu aprēķiniem, šo darbību nodrošināšanai. Darbi jāuzsāk ne vēlāk kā šā gada 1. jūlijā un jāpabeidz ne vēlāk kā 31. decembrī.

SIA „Ventamonjaks” varēs atjaunot darbību, ja būs mainījušies faktiskie un tiesiskie apstākļi un uzņēmums spēs pierādīt, ka tam ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai nodrošinātu visus procesus, kas nepieciešami bīstamo vielu uzglabāšanai un drošai termināļu darbībai, kā arī būs veicis bīstamo iekārtu pilnas drošības pārbaudes. Ja lēmums netiks izpildīts, VVD uzsāks piespiedu izpildes procedūru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI