DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs: Novērtējam Japānas pieaugošo interesi Trīs jūru iniciatīvas reģiona attīstībā un izaugsmē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 25. maijā valsts sekretārs Andris Pelšs piedalījās tiešsaistes konferencē par Trīs jūru iniciatīvas (3JI) reģiona sadarbības iespēju attīstīšanu ar Japānu. Konference tika rīkota, lai iepazīstinātu Japānas pārstāvjus ar 3JI mērķiem, 3JI Investīciju Fonda darbības principiem, kā arī reģiona potenciālu un iespējām Japānas biznesa un investīciju sektoram. Pasākumā piedalījās arī Japānas Ārlietu ministrijas valsts ministre Takako Suziki (Takako Suzuki), Polijas ārlietu ministrijas valsts sekretārs un 3JI nacionālais koordinators Pāvels Jabloņskis (Paweł Jabłoński). Paneļdiskusijā piedalījās 3JI Investīciju fonda valdes pārstāvji, kā arī Japānas Starptautiskās sadarbības bankas (Japan Bank for International Coopertion – JBIC) ģenerāldirektora vietnieks Hisaši Kanamori (Hisashi Kanamori). 

Uzrunā valsts sekretārs izteica gandarījumu par Latvijas un Japānas ciešo divpusējo attiecību dialogu un pauda novērtējumu Japānas investīcijām tādos stratēģiski nozīmīgos sektoros kā enerģētika un loģistika, vienlaikus akcentējot esošo potenciālu sadarbībai ekonomikā.

20. un 21. jūnijā Rīgā norisināsies 3JI Samits un biznesa forums. “Latvija, rīkojot samitu un biznesa forumu, tiecas savienot reģiona attīstības redzējumu un praktisku rīcību, lai veicinātu reģiona ilgtspējīgu izaugsmi un noturību šā brīža sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā,” teica A. Pelšs.

Valsts sekretārs pauda cerību, ka šī konference veicinās Japānas interesi par ciešākas sadarbības iespējām ar 3JI reģionu. Viņš arī uzsvēra, ka Japānas pārstāvju dalība 3JI samitā un biznesa forumā Rīgā 20.21. jūnijā ir ļoti gaidīta. “Šobrīd vairāk nekā jebkad 3JI reģiona valstis vēlas stiprināt sadarbību ar līdzīgi domājošiem parteriem, kā arī noturību reģiona enerģētikas, transporta kā arī digitalizācijas sektoros, izceļot mūsu reģionu kā vietu gudrām un ilgtspējīgām investīcijām,” teica A. Pelšs

Japānas ārlietu ministrijas Valsts ministre T. Suzuki uzrunā akcentēja savienojamības attīstības nozīmi kopumā. Valsts ministre iedrošināja Japānas uzņēmējus apmeklēt 3JI Biznesa forumu Rīgā, vienlaikus uzsverot Japānas un Eiropas valstu sadarbības stiprināšanas nepieciešamību un nozīmīgo pievienoto vērtību ilgtspējīgai attīstībai.

Viens no svarīgākajiem H. Kanamori (JBIC) vēstījumiem Japānas biznesa kompānijām bija: “3JI reģions sniedz daudzsološas iespējas biznesa un investīciju sektoram, ņemot vērā tā ekonomisko potenciālu, izaugsmes radītājus un ģeopolitisko nozīmi.” Japānas pārstāvis teica, ka šobrīd investīcijas reģiona enerģētikas sektorā un infrastruktūras savienojamībā ir gaidītas, turklāt Japānas uzņēmumiem ir plaša un padziļināta biznesa attīstības pieredze, sniedzot abpusēju labumu sadarbības pilnveidošanai ar 3JI reģiona valstīm.

 “3JI valstis piedāvā plašas iespējas biznesa un investīciju kompānijām no Japānas. JBIC apsvērs atbalsta sniegšanu, lai stiprinātu Japānas un 3JI reģiona sadarbību,” sacīja H. Kanamori.

Konference tika rīkota, sadarbojoties Japānas Institūtam ārvalstu investīcijām (Japan Inistitute for Overseas Investments  JOI), kā arī Latvijas un Polijas vēstniecībām Japānā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI