DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latviešu literatūras pētniekiem būs iespēja pieteikt projektus valsts pētījumu programmas konkursā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 2022. gada 24. maijā, valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzītos tiesību akta grozījumus, lai valsts pētījumu programmā (VPP) “Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai” varētu īstenot papildu uzdevumu – “Latviešu literatūra un tās pētniecība valstiskās identitātes un iekļaujošas sabiedrības perspektīvā”.

Latviešu literatūras pētnieki varēs piedalīties konkursā par iespēju īstenot pētniecības projektu trīs pētniecības virzienos:

  • literatūras teorija un kultūras studijas;
  • tekstoloģija un tehnoloģijas;
  • literatūras izglītība un sabiedriskā zinātne.

Pēc VPP “Letonika latviskas un eiropeiskas sabiedrības attīstībai” konkursa rezultātu apstiprināšanas IZM konstatēja programmas uzdevumiem paredzētā finansējuma pārpalikumu (no projektiem paredzētās maksimālās pieļaujamās summas) 415 025 eiro  apmērā. Šo finansējumu ir paredzēts novirzīt VPP papildu uzdevuma “Latviešu literatūra un tās pētniecība valstiskās identitātes un iekļaujošas sabiedrības perspektīvā” īstenošanai.

VPP konceptuālais ietvars tika izstrādāts sadarbībā ar programmas Stratēģiskās vadības padomi, kā arī konsultējoties ar Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Zinātnes padomi un Valsts izglītības satura centru.

Valsts pētījumu programmu projektu konkursu organizē un īsteno Latvijas Zinātnes padome. Konkursu plānots izsludināt šā gada jūnijā, projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš būs šā gada septembris. Programmas papildu uzdevumu paredzēts īstenot viena projekta ietvaros līdz 2024. gada decembrim.

VPP kā valsts pasūtījums ir zinātnes politikas īstenošanas mehānisms, ar kura palīdzību tiek identificēti un pētīti Latvijas ilgtspējai un attīstībai nozīmīgākie jautājumi, kuru risināšanai nepieciešams fokusēt Latvijas zinātnisko institūciju darbu, un noteikti to risināšanai attiecīgi zinātniskās pētniecības uzdevumi. Programma rada labvēlīgus apstākļus Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai, tajā skaitā valsts drošībai un ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai, sabiedrības attīstībai un kultūras mantojuma saglabāšanai nepieciešamo zināšanu bāzi un cilvēkkapitālu, kā arī sabiedrības informēšanai un iesaistei.

Papildu informācija pieejama Latvijas Zinātnes padomes tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI