DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks: Latvija turpinās darīt visu iespējamo, lai sekmētu Ukrainas uzvaru

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 23. maijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalījās ASV aizsardzības sekretāra Loida Ostina (Lloyd Austin III) vadītajā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas tiešsaistes sanāksmē, apliecinot Latvijas apņēmību turpināt sniegt Ukrainai nepieciešamo militāro palīdzību.

“Starptautiskajai sabiedrībai jādara viss iespējamais, lai sniegtu Ukrainai maksimālu atbalstu, palīdzot cīņā pret Krievijas izraisīto brutālo, nepamatoto karu. Latvija jau ir starp Eiropas līderiem palīdzības sniegšanā Ukrainas bruņotajiem spēkiem un turpinās darīt visu, kas ir tās spēkos, lai sekmētu Ukrainas uzvaru un atbalstītu tās suverenitāti,” uzsver A. Pabriks.

Sanāksmē Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs (Oleksii Reznikov) pateicās par grupas dalībvalstu, tai skaitā Latvijas, līdzšinējo atbalstu Ukrainai, kā arī iepazīstināja ar Ukrainas prioritārajām vajadzībām un pašreizējo situāciju valstī.

Savukārt Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas pārstāvji informēja par iespējām Ukrainai piegādāt ieročus, munīciju, taktiskos transportlīdzekļus un cita veida palīdzību valsts bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanai.

Kopš aprīlī Ramšteinā, Vācijā notikušās kontaktgrupas pirmās sanāksmes Ukraina ir saņēmusi būtisku atbalstu. Piemēram, ASV piegādājušas prettanku un pretgaisa aizsardzības ieročus, haubices un munīciju, bezpilota lidaparātus un helikopterus Mi-17. Tāpat grupas dalībvalstis nodrošinājušas pārtikas produktus, kājnieku ieroču munīciju, medicīnas preces, formas tērpus un citu Ukrainas bruņotajiem spēkiem nepieciešamo.

Kontaktgrupas dalībvalstis Ukrainai piegādā arī humāno palīdzību, palīdzot kara skartajiem civiliedzīvotājiem.

Grupu veido vairāk nekā 40 pasaules valstis, kuras apņēmušās palīdzēt Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju. Grupas dalībvalstu skaits turpina pieaugt – otrajā sanāksmē tai pievienojās Austrija, Bosnija un Hercegovina, Īrija, Kolumbija un Kosova.

Jau ziņots, ka Latvija ir sniegusi militāro atbalstu Ukrainai vairāk nekā 200 miljonu eiro vērtībā, šādi nodrošinot ieročus un individuālo ekipējumu, bezpilota lidaparātus, sausās pārtikas uzturdevas, munīciju, prettanku ieročus un pretgaisa raķetes “Stinger”.

Pašlaik Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji Mieram"   īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā 7 miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Papildus tam, ko cietušo Ukrainas karavīru rehabilitācijas nodrošināšanai jau veic Ārlietu ministrija un "Uzņēmēji Mieram", arī šim mērķim plānots savākt vēl 300 000 eiro.

Savukārt Latvijas iedzīvotāji gan individuāli, gan ar organizācijas “Ziedot.lv” un kustības “Uzņēmēji mieram” starpniecību kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir snieguši atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem ap 11,7 miljonu eiro apmērā gan finansiālā, gan mantiskā izteiksmē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI