DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

26. maijā notiks izglītojošās filmas "Atver Satversmi" pirmizrāde

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Atzīmējot Latvijas Republikas Satversmes simtgadi, Latvijas Republikas oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" sadarbībā ar Satversmes tiesu izveidojis izglītojošu filmu "Atver Satversmi", kurā sniegti komentāri par Satversmes nozīmi un kuras tekstu lasa juristi. Filmas pirmizrāde notiks 2022. gada 26. maijā kinoteātrī "Splendid Palace", Rīgā, plkst. 18.00.

Projekta #Satversme100 ietvaros žurnāla “Jurista Vārds” redakcijā radās ideja, kā pievērst sabiedrības uzmanību Satversmes teksta unikālai dabai. Izglītojoša filma "Atver Satversmi" ir vērienīgs projekts, kurā videoformātā ietērpti Satversmes komentāri un Satversmes normu lasījumi. Ar filmas starpniecību ikviens var iegūt informāciju par Satversmes rašanās vēsturi, tās piemērošanu un regulējuma saturu.

Filma “Atver Satversmi” ir vērienīgs Latvijas juristu aicinājums ikvienam pilsonim izprast Latvijas valsts pamatlikumā ietvertos demokrātiskas valsts funkcionēšanas mehānismus un aizsargātās cilvēka pamattiesības.

Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš un oficiālā izdevēja valdes priekšsēdētāja Daina Ābele par projekta nozīmi norāda, ka izglītojoša filma ir veids, kā  izprast Satversmē ietvertās demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtības. Apzinoties priekšrocības, ko ikkatram dod tiesiska un demokrātiska valsts, var cerēt uz Latvijas sabiedrības nepieciešamo līdzdalību demokrātijas funkcionēšanā, noturību pret apdraudējumiem un gatavību ikdienā stiprināt tiesiskas valsts vērtības, uzskata projekta īstenotāji.

"Filmā piedalījušies 122 juristi. Apzināti centāmies projektā iesaistīt dažādu paaudžu, specializācijas, profesiju, politiskās pārliecības un juridisko skolu pārstāvjus, lai filma kļūtu arī par sava veida Latvijas juridiskās sabiedrības spoguli," filmas ieceri skaidro žurnāla "Jurista Vārda" galvenā redaktore Dina Gailīte.

Katru “sēriju” ievada konkrētās Satversmes nodaļas komentārs, kam seko secīgi Satversmes pantu lasījumi. Filmu veidojis režisors Juris Sējāns kopā ar radošo grupu no "Jurista Vārda" un Satversmes tiesas. Filmas “sērijas” ir bez maksas pieejamas jebkuram interesentam internetā, savukārt filmas “garās versijas” kopīgā skatīšanās, klātesot visiem tās dalībniekiem, veidotājiem un atbalstītājiem, paredzēta 26. maijā.

Medijiem: mediju pārstāvji aicināti piedalīties pasākumā. Lūgums iepriekš pieteikties, rakstot uz e‑pastu zeltite.kazlenoka@lv.lv vai zvanot 25386479.

Interesentiem filma “Atver Satversmi” ir pieejama “sēriju” veidā – atbilstoši Satversmes struktūrai:

  1. “Jurista Vārda” Youtube kontā: visas sērijas;
  2. vietnē likumi.lv pie katras attiecīgās Satversmes nodaļas.

Satversmi 1922. gada 15. februārī pieņēma Satversmes sapulce, un tā stājās spēkā 1922. gada 7. novembrī. Satversme ir viena no vecākajām spēkā esošajām konstitūcijām Eiropā, un tā ir ne vien sava laika konstitucionālās domas paraugs, bet arī modernas demokrātiskas tiesiskas valsts pamats, kas efektīvi piemērojams mainīgos dzīves apstākļos. Tādējādi Satversme ir unikāls piemērs konstitucionālo tiesību jomā, ar kuru Latvijas valsts var lepoties Eiropas un pasaules kontekstā.

Par #Satversme100

Apvienojot dažādu institūciju spēkus un iniciatīvu, 2022. gadā tiek rīkoti vairāki pasākumi ar kopīgu vadmotīvu "Atver Satversmi!".

Satversmes simtgadei par godu ir izveidota vienota interaktīva grafiskā zīme  "Satversme – 100" (autore Dita Pence), kuru aicinām izmantot Satversmes jubilejas gada izglītojošās un informatīvās aktivitātēs.

Oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" pienesums: februārī iznāca “Jurista Vārda” eseju krājums “Latvijas Republikas Satversmei – 100”, publiskota vietne satversme100.lv (tajā plašāk par jubilejas gadu), LV portālā atvērta tematiskā sadaļa "Satversme" un maijā izdota grāmata jauniešiem "Satversme kabatā" (to šogad saņems visi 9. klases absolventi). Šai grāmatai ir divas daļas. Pirmajā daļā tiek stāstīts par Satversmes tapšanas vēsturi un nodaļu pēc nodaļas izskaidrota Satversmes būtība. Otrajā daļā lasāma pati Satversme. Noslēgumā pievienots  faktogrāfiskais materiāls.

Tēmturi sociālajos medijos: #atverSatversmi un #Satversme100. Plašāk: satversme100.lv. Atver Satversmi un piedalies! Sargām savu valsti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI