DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības ministrs Valkā piedalīsies militāro mācību cikla “NAMEJS 2022” taktiskā vingrinājuma noslēguma ceremonijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 22. maijā, Valkā aizsardzības ministrs Artis Pabriks piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikla “NAMEJS 2022” pavasara posma lauka taktiskā vingrinājuma noslēguma ceremonijā.

Ceremonijas sākums paredzēts plkst. 14.00, un tajā piedalīsies Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes un 3. Latgales brigādes vienības, NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri, kā arī Igaunijas Aizsardzības spēku vienības, kas iesaistītas lielākajās ikgadējās Igaunijas Aizsardzības spēku militārajās mācībās “Hedgehog”. Vizītes laikā Valkā aizsardzības ministrs apskatīs arī mācību norises vietu un tiksies ar karavīriem.

No plkst. 12.00 pie Valkas autoostas ikviens interesents ir aicināts apskatīt Latvijas un sabiedroto spēku militāro tehniku un ekipējumu.

Jau vēstīts, ka no 20. līdz 22. maijam Gaujienas, Virešu, Valkas, Strenču, Vijciema, Zvārtavas, Smiltenes, Bilskas, Grundzāles, Launkalnes, Trikātas, Plāņu un Galgauskas apkārtnē norisināsies Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikla “NAMEJS 2022” pavasara posma lauka taktiskais vingrinājums, kura mērķis ir pārbaudīt un pilnveidot vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan sadarbībā ar sabiedrotajām valstīm kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Mācību ietvaros Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri veiks aizkavēšanas un aizsardzības operācijas, patrulēšanu un reidus, ierīkos slēpņus, patruļbāzes un novērošanas posteņus, kā arī uzstādīs šķēršļus un pildīs citus mācību scenārijā noteiktos uzdevumus. Atsevišķus mācību uzdevumus 2. Vidzemes brigādes vienības veiks Igaunijā, tādejādi trenējot pārrobežu sadarbību ar Igaunijas Aizsardzības spēku vienībām.

Militārajās mācības Vidzemē piedalīsies ap 1000 karavīru un zemessargu. Savukārt nosacītā pretinieka lomā darbosies NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā karavīri un Zemessardzes 3. Latgales brigādes karavīri un zemessargi.

Turpinot militāro mācību “Namejs 2022” pavasara posma uzdevumu izpildi, no 23. līdz 26. maijam Vidzemē norisināsies arī 2. Vidzemes brigādes komandvadības vingrinājums, kurā Igaunijas Aizsardzības spēku militāro mācību “Hedgehog” ietvaros tiks vingrināta sadarbība ar NATO daudznacionālās divīzijas štābu “Ziemeļi”. Šī mācību fāze paredz tikai štābu sadarbību, un nav plānota militārās tehnikas vai karavīru pārvietošanās apvidū. 

Militāro mācību cikla “NAMEJS 2022” pavasara posms ar vairākām tajā apvienotām starptautiskām mācībām – “Defender Europe”, “Knight Legion”, “Swift Response”, “Summer Shield” un Igaunijas Aizsardzības spēku lielākajām militārajām mācībām “Hedgehog” – Latvijā norisinās no 18. aprīļa līdz 27. maijam.

Iedzīvotāju ievērībai

Mācību cikla “NAMEJS 2022” pavasara posma lauka taktiskā vingrinājuma laikā no 20. līdz 22. maijam Vidzemē pa valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem pārvietosies, kā arī apvidū izvērsīsies taktisko uzdevumu veikšanai Latvijas un sabiedroto valstu karavīri un militārā tehnika. Mācību uzdevumi tiks veikti, izmantojot tikai salūtmunīciju un kaujas imitācijas līdzekļus, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību.

Mācību uzdevumu veikšanai 21. un 22.maijā mācību norises vietās Smiltenes un Valmieras novadā plānota arī dažādu militāro gaisa kuģu iesaiste, kas ir saskaņota un notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā. Lidaparātu radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara nekādu kaitējumu cilvēkiem un īpašumam. 

Vidzemes novadu iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, no 20. līdz 21.naijam dzirdot un redzot militāro gaisa kuģu pārlidojumus, vērojot militārās tehnikas kolonnas uz ceļiem vai attālināti dzirdot šāvienu troksni. 

 Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret militāro mācību aktivitātēm valsts teritorijā, kas palīdz uzlabot valsts aizsardzības spējas un vērstas uz valsts nacionālās un NATO kolektīvās drošības stiprināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI