DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID turpina e-muitas sistēmu attīstību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Turpinot e-muitas sistēmu attīstību un tālāku integrāciju ar Eiropas Komisijas centrālajām sistēmām un pārējo Eiropas Savienības valstu muitas sistēmām, Valsts ieņēmumu dienests (VID)  ir noslēdzis līgumu uz četriem gadiem ar uzņēmumu Helmes Latvia par Elektroniskās muitas datu apstrādes sistēmas pilnveidošanu un uzturēšanu.  Muitas sistēmu attīstība tiek veikta atbilstoši Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu prasībām, pilnīgi jaunā arhitektūrā izstrādājot importa, eksporta un tranzīta sistēmas, ieviešot ES līmeņa vienkāršojumus, lai atvieglotu tirdzniecību Eiropas Savienības uzņēmējiem.

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju straujās attīstības un lietotāju prasību pieauguma rezultātā muitas sistēmu attīstību nepieciešams turpināt jaunā arhitektūrā. Būtiskākie ieguvumi – augsta pieejamība un darbības nepārtrauktība, būtiski samazinot laiku, kas nepieciešams sistēmas jaunu versiju uzstādīšanai, vienlaikus palielinot sistēmas noturību palielinātas lietošanas slodzes apstākļos, kā arī muitas klientiem draudzīgākas funkcionalitātes, kas ir svarīgi gan privātpersonām, gan uzņēmējiem.

“Jaunā Elektroniskā muitas datu apstrādes sistēma ir daļa no lielāka Eiropas Savienības projekta, kura mērķis ir nodrošināt elektronisku datu apmaiņu starp muitas iestādēm un uzņēmējiem, piedāvājot vienādas iespējas visās dalībvalstīs un tādējādi visā Eiropas Savienībā izveidojot vienotu elektronisku muitas vidi,” norāda VID Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

“Vislielāko labumu gūs lietotāji. Jaunās sistēmas muitas klientiem atvieglos muitas deklarāciju noformēšanu, kā arī ļaus muitai sekmīgi veikt tai deleģētos uzdevumus, ņemot vērā pieaugošo darba slodzi un pandēmijas radītos izaicinājumus,” stāsta Viesturs Bulāns, Helmes Latvia vadītājs.

Helmes Latvia arī iepriekš ir sekmīgi īstenojis VID muitas sistēmu attīstības un uzturēšanas projektus. Līgums par Elektroniskās muitas datu apstrādes sistēmas pilnveidošanu un uzturēšanu līdz 2026. gadam noslēgts publiska iepirkuma konkursa rezultātā. Līguma kopējā summa ir 10,4 miljoni eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI