DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pētīs privāto izglītības iestāžu ieguldījumu vispārējās izglītības nodrošināšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada maijā Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) noslēgusi līgumu ar uzņēmumu „Safege Baltija”, lai pētījumā izvērtētu privāto vispārējās izglītības iestāžu (pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē) ieguldījumu izglītības attīstības mērķu sasniegšanā un vispārējās izglītības nodrošināšanā. Pētījumu plānots veikt līdz 2023. gada maijam.

Līdz šim Latvijā nav veikts pētījums par privātās izglītības iestāžu darbību un ieguldījumu vispārējās izglītības nodrošināšanā. Pētījums sniegs detalizētu informāciju par iemesliem vecāku izvēlei par labu privātās izglītības iestādes piedāvājumam, par privāto izglītības iestāžu piedāvājuma specifiku un darba organizāciju, vienlaikus veicot salīdzinājumu ar pašvaldību dibināto izglītības iestāžu darbību.

Tāpat pētījums sniegs vērtējumu par privāto izglītības iestāžu darbību, tostarp identificējot būtiskākās atšķirības starp privāto izglītības iestāžu sistēmu Latvijā un citās Eiropas Savienības valstīs, lai izvērtētu nepieciešamās izmaiņas attīstības plānošanas dokumentos vai normatīvajā regulējumā. 

IZM un uzņēmuma „Safege Baltija” sadarbības ietvaros plānots: 

  • raksturot privāto izglītības iestāžu darbību vismaz trīs citās Eiropas Savienības valstīs, identificējot dažādus privāto izglītības iestāžu darbības un finansēšanas principus,
  • izvērtēt privāto vispārējās izglītības iestāžu darbību Latvijā,
  • izvērtēt un raksturot privāto pamatizglītības un vidējās izglītības iestāžu pārvaldības principus un izglītības pakalpojuma nodrošināšanu,
  • balstoties uz pētījuma rezultātiem, sniegt priekšlikumus turpmākās rīcībpolitikas plānošanai un labās prakses piemēru pārņemšanai,
  • nodrošināt pētījuma rezultātu prezentēšanu un apspriešanu. 

Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem 2020. gada 1. septembrī Latvijā bija 68 juridisku vai fizisku personu pakļautības pamata un vidējās izglītības iestādes, tostarp 27 vispārizglītojošās vidusskolas, 5 neklātienes vidusskolas, 24 vispārizglītojošās pamatskolas un 12 vispārizglītojošās sākumskolas.

Pētījums „Privāto izglītības iestāžu ieguldījums vispārējās izglītības nodrošināšanā” notiek ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu projektā Nr. 8.3.6.2/17/I/001 „Izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas izveide un īstenošana”. Projektu īsteno IZM sadarbībā ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu un Valsts izglītības satura centru. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI