DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Paplašaina ES fondu atbalstu nodarbināto profesionālās kvalifikācijas pilnveidei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai palielinātu strādājošo iespējas darba tirgū, tiek paplašināts Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsts nodarbinātajiem ar zemu izglītības līmeni. Atbalsts profesionālās kvalifikācijas pilnveidei, lai veiksmīgāk iekļautos darba tirgū, būs pieejams arī Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas Krievijas Federācijas veiktās karadarbības dēļ Ukrainā raduši patvērumu Latvijā. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie noteikumu grozījumi, kas šodien, 2022. gada 17.maijā, apstiprināti valdībā.

Līdz šim interese par nodarbināto kvalifikācijas pilnveides iespējām un dalība Valsts izglītības attīstības aģentūras īstenotajās mācībās ir pārsniegusi plānotos mērķus, taču nodarbināto ar zemu izglītības līmeni iesaiste bijusi zema. Tādēļ, lai palielinātu nodarbināto ar zemu izglītības līmeni iesaisti mācībās pieaugušajiem, šai mērķgrupai tiek paplašinātas atbalsta iespējas. Turpmāk nodarbinātajiem ar zemu izglītības līmeni paredzētas individuālas pieejas nodrošināšana moduļa vai moduļu kopas apguvei profesionālajā izglītībā, ar iespēju izvēlēties kādu no interesējošām tālākizglītības programmām arī studiju moduļa vai studiju kursa apguvei augstskolā vai koledžā.

Analizējot situāciju, secināts, ka personas ar zemu izglītības līmeni līdz šim nav plašāk iesaistījušās pieaugušo mācībās arī nepietiekamo matemātisko, digitālo, dabaszinātņu, inženierzinātņu un tehnoloģiju (STEM) zināšanu dēļ. Tādēļ turpmāk paredzēts arī plašāks atbalsts vispārizglītojošo STEM priekšmetu apguvei.

Atbalsts mācībām pieaugušajiem būs pieejams arī Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Krievijas Federācijas veiktās karadarbības dēļ Ukrainā raduši patvērumu Latvijā. Atbalsts paplašinās bēgļu iespējas veiksmīgāk iekļauties darba tirgū. Paredzēts, ka atbalsta pasākumus mācībām pieaugušajiem varēs izmantot Latvijā patvērumu radušie Ukrainas civiliedzīvotāji no 23 gadu vecuma, mācību maksu sedzot pilnā apmērā. Ukrainas civiliedzīvotāji mācībās pieaugušajiem varēs iesaistīties ne vairāk kā divas reizes, turklāt atkārtoti mācībām būs iespēja pieteikties un iesaistīties uzreiz pēc dalības pabeigšanas.

Turpmāk maznodrošinātās un trūcīgas personas statuss tiks piemērots nodarbinātajiem no mājsaimniecības, kurai ir piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības statuss. Tāpat ir palielināta atbalsta likme asistenta vai surdotulka pakalpojumu izmaksu apmēram.

Plašāka informācija par mācībām, kā arī iespēja sekot līdzi aktualitātēm par pieteikšanos, pieejama tīmekļvietnē www.macibaspieaugusajiem.lv un Valsts izglītības attīstības aģentūras sociālajos tīklos.

Ar valdībā apstiprināto noteikumu projektu "Grozījumi Ministru kabineta 2016.gada 15.jūlija noteikumos Nr.474 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 8.4.1.specifiskā atbalsta mērķa "Pilnveidot nodarbināto personu profesionālo kompetenci" īstenošanas noteikumi" var iepazīties MK tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI