DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Jārod līdzsvars starp ekonomiskajām un dabas aizsardzības interesēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Mums jārod līdzsvars starp ekonomiskajām un dabas aizsardzības interesēm,” otrdien, 17.maijā, sēdē sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides un klimata apakškomisijas priekšsēdētāja Dace Rukšāne-Ščipčinska, akcentējot, ka mežizstrādes pārtraukums putnu ligzdošanas laikā būtu viens no pasākumiem, lai novērstu bioloģiskās daudzveidības samazināšanos.

Sēdē deputāti sprieda par kolektīvā iesnieguma “Par mežizstrādes miera periodu putnu ligzdošanas laikā” tālāko virzību.

Mežizstrādes dēļ valsts mežos ik gadu tiek izpostīts vairāk nekā 50 tūkstoši putnu ligzdu, tostarp īpaši aizsargājamām un apdraudētām putnu sugām, norāda iniciatīvas autori Latvijas Ornitoloģijas biedrībā. Biedrība aicina noteikt vispārēju mežizstrādes un jaunaudžu kopšanas pārtraukumu putnu ligzdošanas laikā no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam.

Apakškomisijas deputāti uzklausīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Zemkopības ministrijas, Valsts mežu dienesta, Dabas aizsardzības pārvaldes un nozares pārstāvju viedokļus par biedrības rosināto iniciatīvu.

Zemkopības ministrijas pārstāvji norādīja, ka jau spēkā esošais regulējums nosaka aizliegumu veikt mežizstrādes un jaunaudžu kopšanas darbus virknē meža platību. Tāpat ministrija informēja, ka šobrīd mežizstrāde putnu ligzdošanas laikā notiek vien 0,6 procentos no kopējās mežu platības.

Deputāti diskutēja par nepieciešamību salāgot vispārēja aizlieguma veikt mežizstrādi putnu ligzdošanas laikā ieguvumus ar zaudējumiem, kas varētu rasties mežizstrādē un citās ar to saistītajās nozarēs.

“Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas mērķus vajadzētu integrēt arī citās politikas jomās,” sēdes noslēgumā pauda apakškomisijas priekšsēdētāja, uzsverot nepieciešamību turpināt diskusijas par laika posmu, kurā noteikt mežizstrādes aizliegumu.

Apakškomisijas viedoklis par kolektīvā iesnieguma tālāko virzību vēstulē tiks nosūtīts Zemkopības ministrijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, informēja D.Rukšāne-Ščipčinska.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI