DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Šī gada martā Rīgas rajonā trīs savstarpēji nesaistīti vīrieši pastrādājuši izvarošanas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 4. nodaļa izmeklēja un atklāja vairākus izvarošanas vai to mēģinājumu gadījumus, kas norisinājās šī gada martā Rīgas rajona apkārtnē dažādās vietās. Vienā gadījumā par upuri kļuvusi nepilngadīga meitene, kura izvarota vairākkārt. Tāpat atklāti vēl divi izvarotāji, kuri, savstarpēji nesaistīti, bija uzbrukuši sievietēm publiskās vietās un abos gadījumos pirmais izvarošanas mēģinājums neizdevās, bet otrais uzbrukums īstenots ar dažu stundu starpību no mēģinājuma brīža. Visos šajos gadījumos personas ir noskaidrotas un jau atrodas apcietinājuma vietās. Viens no tiem šobrīd ir apcietinājumā citā ES dalībvalstī par arī tajā veiktu dzimumnoziegumu.

Pirmais no šiem izvarošanas gadījumiem notika marta sākumā Salaspils apkārtnē, kad 1986. gadā dzimušais varmāka, uzrunājot nepilngadīgu meiteni uz ielas, pierunāja viņu doties sev līdzi, kā rezultātā meitene vairākkārt tika pakļauta seksuālai vardarbībai. Uzreiz pēc informācijas saņemšanas, par notikušo tika ierosināts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159. panta trešās daļas par tādas personas izvarošanas mēģinājumu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu un 160. panta sestās daļas par anālu vai orālu aktu vai dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kas saistīta ar vaginālu, anālu vai orālu iekļūšanu cietušā ķermenī, ja tas izdarīts, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli vai pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus vai izmantojot uzticību, autoritāti vai citādu ietekmi uz cietušo, ja tas izraisījis smagas sekas vai izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu. Par šādu nodarījumu var tikt piemērots mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrota vainīgā persona un nekavējoties sākti vīrieša meklēšanas pasākumi. Neskatoties uz to, ka viņš slēpās no policijas, aptuveni nedēļas laikā pēc notikušā, vīrietis aizturēts un jau nākamajā dienā viņam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Persona arī agrāk tiesāta par dzimumnoziegumu pastrādāšanu.

Ziņas par vēl citu izvarotāju Valsts policijas rīcībā nonāca marta vidū, kad policijā vērsās divas sievietes un ziņoja par 1989. gadā dzimušu vīrieti, kurš sākotnēji Brasas rajonā, ap pulksten 19.00 uzbruka vienai sievietei un mēģināja viņu izvarot, bet pēc neizdevušās mēģinājuma, jau ap pulksten 20.00 veica otru uzbrukumu citai sievietei Čiekurkalna rajonā, pielietojot fizisku spēku, atklātā un publiskā vietā, kur apkārt nebija cilvēku. Cietušās sievietes uzreiz pēc notikuma par to ziņoja Valsts policijai un nekavējoties tika ierosināti kriminālprocesi – viens pēc Krimināllikuma 159. panta pirmās daļas un 15. panta ceturtās daļas, proti, par izvarošanas mēģinājumu un otrs pēc Krimināllikuma 159. panta pirmās daļas un 160. panta otrās daļas, par dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā pret cietušā gribu, lietojot vardarbību, draudus.

Veicot personas meklēšanas pasākumus, šī gada 24. martā, Rīgā, aizdomās par abiem noziegumiem Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 4. nodaļas amatpersonas aizturēja 1989. gadā dzimušu vīrieti. Aizturētais iepriekš ir nonācis policijas redzes lokā par cita veida noziedzīgiem nodarījumiem. Pēc aizturēšanas vīrietis tika ievietots īslaicīgās aizturēšanas izolatorā un šā gada 26. martā tiesa aizturētajam piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Par šo aizturēšanu Valsts policija bija ziņojusi jau iepriekš, aprīļa sākumā.

Savukārt marta izskaņā tika izskaitļots trešais, ar abiem iepriekšējiem varmākām nesaistīts vīrietis, kurš arī pastrādājis izvarošanas mēģinājumu un izvarošanu. Proti, 26. martā Iļģuciena apkārtnē kāds vīrietis uzbruka sievietei ar nazi, sagriežot viņas roku, pēc kā sieviete sāka skaļi kliegt un vīrietis aizbēga. Bet aptuveni pusotru stundu vēlāk notika uzbrukums citai sievietei Imantas apkārtnē, kas arī, piedraudot ar nazi, kāda sieviete tika izvarota. Vēršoties Valsts policija par notikušo, nekavējoties tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159. panta pirmās daļas un 160. panta otrās daļas par izvarošanu un par seksuālo vardarbību, iekļūstot cietušās ķermenī. Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka vainīgais bija kāds 1988. gadā dzimis vīrietis, kurš jau iepriekš ticis tiesāts par dzimumnoziegumiem un noskaidrots, ka viņš šobrīd jau ir apcietinājuma vietā citā Eiropas Savienības dalībvalstī par tajā veiktu dzimumnoziegumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI