DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

BBCE erudīcijas konkursā uzvaras laurus plūc Siguldas Valsts ģimnāzijas un RTU Inženierzinātņu vidusskolas skolēni

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Apliecinot izcilas zināšanas ķīmijā, bioloģijā, fizikā un medicīnā, Baltijas Biomateriālu ekselences centra (BBCE) erudīcijas konkursā vidusskolēniem «BIO-GO-Higher» labākos rezultātus ir uzrādījuši skolēni no Siguldas Valsts ģimnāzijas un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas. Konkursā komandas sacentās par galveno balvu – ceļojumu uz biomateriālu pētniecības centru Vācijā.

Konkursu «BIO-GO-Higher» BBCE rīko jau otro gadu, lai stiprinātu skolēnu zināšanas inženierzinātnēs un dabaszinībās, kā arī vairotu viņu interesi par implantmateriālu izmantošanu medicīnā. Tajā piedalās 10. un 11. klases skolēni. Konkurss norisinās visu mācību gadu, vidusskolēnu komandām četrās neklātienes kārtās risinot uzdevumus un meklējot atbildes uz jautājumiem ķīmijā, bioloģijā, fizikā un medicīnā. Konkursa uzdevumus sagatavo un vērtē BBCE partneri – RTU, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), RSU Stomatoloģijas institūts un Latvijas Organiskās sintēzes institūts (OSI).

Pirmo vietu un galveno balvu – ceļojumu uz Vāciju un iespēju apmeklēt Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centru – konkursā ir izcīnījusi skolēnu komanda «Skābais atoms» no Siguldas Valsts ģimnāzijas. Otrajā vietā – Siguldas valsts ģimnāzijas komanda «Einšteina kvass». Savukārt trešo vietu ieņem RTU Inženierzinātņu vidusskolas (IZV) skolēnu komanda «Lil’ Pils», kas arī pārliecinoši uzvarēja konkursa pēdējā neklātienes kārtā, kas bija veltīta medicīnai. Arī ceturtajā vietā – RTU IZV komanda «1034ABBCC».

Lieliskus rezultātus uzrādījušas arī komandas no Daugavpils 12. vidusskolas, Pumpuru vidusskolas, Rīgas 64. vidusskolas, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas, Jēkabpils 3. vidusskolas un Līvānu 1. vidusskolas. Konkursā piedalījās 20 komandas no dažādām Latvijas skolām, bet interese piedalīties bija vēl lielāka.

«Šie ir Latvijas uzcītīgākie un gudrākie prāti – nākotnes inženieri, mediķi un zinātnieki,» norāda BBCE projekta vadītājs, RTU Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Jānis Ločs. Rudenī konkurss tiks izsludināts jau trešo reizi. Tajā skolēnu komandas sacentīsies par ceļojumu uz Šveici.

Balvas saņem visi finālisti, tostarp otrās līdz piektās vietas ieguvēji varēs apmeklēt AS «Grindex». Fināla norisi atbalsta arī «Armgate», «Biotecha», «Madara Cosmetics», «Derox», «Fazer Latvija» un zīmoli «Kārums» un «Gardu muti».

BBCE (GA Nr. 857287) ir vērienīgs zinātniskās kapacitātes paaugstināšanas projekts, kas sekmēs izcilības veidošanos jaunu biomateriālu izpētē un izstrādē kaulaudu atjaunošanai, sejas, mutes un žokļa ķirurģijai, ortopēdijai un citām jomām. Projektu īsteno RTU, RSU, RSU Stomatoloģijas institūts, OSI, AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā. Tā īstenošanai 15 milj. eiro piešķirti no ES programmas «Apvārsnis 2020» un 15 milj. eiro nodrošina valsts, ERAF un projekta partneri. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI