DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

RATIO pētījums: valdības atbalsta pasākumi krīzes situācijās ļauj izvairīties no masveida maksātnespējas viļņa nozarēs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Covid-19 pandēmijas laikā vērienīgākais ekonomiskās aktivitātes samazinājums bija vērojams nozarēs, kuras sniedza sekundārās nepieciešamības pakalpojumus un kurām bija ierobežotas tehniskās spējas īstenot saimniecisko darbību attālināti. Tomēr nebūtiskas izmaiņas šo nozaru uzņēmumu skaitā 2020. gadā norāda, ka valdības atbalsta pasākumi ļauj izvairīties no masveida maksātnespējas viļņa nozarē un liecina par perspektīvu nozarēm saglabāt ilgtermiņa piedāvājuma aktīvus un sekmīgi atsākt līdzšinējo saimniecisko darbību pēc ierobežojumu mīkstināšanas” – tā secināts Vidzemes plānošanas reģiona veiktajā pētījumā, kurā vērtēti atbalsta politikas instrumenti maziem un vidējiem uzņēmumiem  Vidzemes reģionā Covid-19 pandēmijas seku mazināšanai.

Pētījumā analizētas dažādas nozares: no tūrisma pieprasījuma sevišķi atkarīgās izmitināšanas iestādes un ceļojumu biroji, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, specializētie otršķirīgās nepieciešamības preču mazumtirgotāji, kultūras un radošo pakalpojumu sniedzēji.

Novēroti šo nozaru uzņēmumu centieni pielāgoties epidemioloģisko ierobežojumu diktētai tirgus situācijai, attīstot jaunajiem sabiedriskās veselības standartiem atbilstošus noieta kanālus (gatavo ēdienu un preču e-komercija), kā arī paplašinot ārtelpās sniedzamo pakalpojumu klāstu (jauni dabas tūrisma apskates objekti, kultūras un radošie pasākumi ārtelpās). Apgrozījuma indeksa dati liecina, ka šiem pasākumiem bija vien daļējas sekmes līdzšinējās saimnieciskās darbības mēroga saglabāšanai.

Pētījuma ietvaros izdalītas divas uzņēmumu atbalsta instrumentu grupas: speciāli izveidotas programmas un pasākumi COVID-19 pandēmijas izraisīto seku mazināšanai vai novēršanai un citi pieejamie atbalsta instrumenti, kas mērķēti uz inovāciju kapacitātes paaugstināšanu (inovatīvu produktu vai procesu ieviešanu).

Izvērtējot atbalsta pasākumu efektivitāti, secināts, ka būtisks uzņēmumu naudas līdzekļu pieaugums bankas kontos daudzās tautsaimniecības nozarēs liecina par uzņēmumu piesardzību investēt. Naudas līdzekļu pieaugums liecina, ka turpmākajiem valsts atbalsta pasākumiem COVID-19 pandēmijas laikā jābūt ļoti mērķētiem uz krīzes visbūtiskāk skartajiem uzņēmumiem.

Pētījumā izcelti arī divi labās prakses piemēri Vidzemes reģionā – atbalsta instrumenti, kas veicina inovācijas: pakalpojums “Inovāciju brokeris” un ALTUM administrētā atbalsta programma “Atbalsts kultūras nozares komersantiem.” Saņemto atbalsta instrumentu ietekmi uz uzņēmējdarbību video komentē Vidzemes uzņēmēji, kā arī organizāciju pārstāvji, kas līdzdarbojušies atbalsta instrumenta izstrādē, tā garantējot sagaidāmā rezultāta efektivitāti. Saņemtais finanšu atbalsts tiek apzīmēts kā drošības spilvens sinerģijas radīšanai, savukārt inovāciju brokera pakalpojums ļāvis ne tikai apzināties ārējo tirgu potenciālu, bet palīdzējis uzņēmumiem izzināt pašiem sevi, tā ietekmējot uzņēmuma attīstību kopumā.

SKATĪT VIDEO:

Pētījumu pēc Vidzemes plānošanas reģiona pasūtījuma veica SIA Ardenis.

PĒTĪJUMS “ATBALSTA POLITIKAS INSTRUMENTI MAZIEM UN VIDĒJIEM UZŅĒMUMIEM VIDZEMES REĢIONĀ COVID-19 PANDĒMIJAS SEKU MAZINĀŠANAI” (pilna teksta versija)  (pdf 1.18MB)

Kontekstam:

Vidzemes plānošanas reģions no 2016. gada aprīļa līdz 2020. gada martam piedalījās Interreg Europe programmas līdzfinansētā projekta “Reģionālie pasākumi darbības programmu inovācijai” realizācijā. Projekta mērķis bija uzlabot reģionālo politiku un darbības programmas mazo un vidējo uzņēmumu inovāciju atbalstam. Pēc sākotnējā RATIO projekta noslēguma 2020. gadā Interreg Europe programma apstiprināja projekta pagarinājumu ar mērķi īstenot aktivitātes, lai kopīgi meklētu risinājumus COVID-19 krīzes radīto seku mazināšanai MVU sektorā lauku teritorijās. Lai gan valsts ir īstenojusi novatoriskas darbības, lai veicinātu krīzes novēršanu, mācīšanās no citiem reģioniem ir lieliska iespēja palīdzēt MVU pandēmijas radītās krīzes pārvarēšanā un inovāciju radīšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI