DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Rīgas pils Muzeju naktī būs atvērta jau no pulksten 15.00

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 14. maijā, no plkst. 15.00 līdz pusnaktij, atbalstot starptautisko akciju “Eiropas Muzeju nakts”, durvis vērs Latvijas Valsts prezidenta oficiālā rezidence – Rīgas pils. Apmeklētājus priecēs dažādi muzikāli priekšnesumi sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Zemessardzi, kā arī būs iespēja pirmo reizi ieskatīties diplomātisko dāvanu istabā.

  • Rīgas pils laukumā plkst. 15.00 un plkst. 16.30 muzicēs Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestris, bet plkst. 18.00 ar priekšnesumu uzstāsies grupa “Drumline Latvia”.
  • Rīgas pils balkonā no plkst. 15.30 līdz 23.00 muzicēs Zemessardzes orķestra ansamblis un Štāba orķestra ansamblis.
  • Rīgas pils Svētku zālē no plkst. 15.00 līdz 23.00 uzstāsies Zemessardzes koris un Zemessardzes džeza ansamblis, bet no plkst. 20.30 spēlēs Štāba orķestra klarnešu kvartets.
  • Rīgas pils Sūtņu akreditācijas zālē no plkst. 15.00 līdz pat pusnaktij spēlēs koklētājs Namejs Kalniņš un koklētāju ansamblis “Balti”.

Šogad pirmo reizi Rīgas pils viesiem būs iespēja aplūkot dāvanu istabu, kur apskatāmas Valsts prezidentiem pasniegtās diplomātiskās dāvanas. Apmeklētājiem, kā ierasts, būs iespēja aplūkot visas Rīgas pils priekšpils daļas reprezentācijas zāles – Ģerboņu zāli, Balto zāli, Sūtņu akreditācijas zāli un Svētku zāli, kā arī citas telpas – parādes vestibilu un kāpnes, Zaļo zāli un Zilo foajē, Rīgas istabu, Dorotejas istabu un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes darba kabinetu. Tāpat Muzeju naktī būs apskatāmi visu augstāko Latvijas valsts apbalvojumu komplekti.

No plkst. 19.00 Štāba bataljona lauka virtuve apmeklētājus pie Rīgas pils cienās ar siltu tēju.

Muzeju nakts Rīgas pilī būs veltīta Latvijas valstiskuma nostiprināšanai pirms simt gadiem, kad bija beidzies Neatkarības karš un notika Satversmes sapulces darbs pie neatkarīgas Latvijas valsts pārvaldes izveidošanas. Satversmes pieņemšana un pārvaldes institūciju izveide bija nozīmīga robežšķirtne ceļā uz demokrātisku Latvijas valsti. Pirmais Satversmes sapulces prezidents un vēlāk arī Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste ir viens no Latvijas valstiskuma un demokrātijas simboliem.

Rīgas pils Baltijas mērogā ir unikāls kultūrvēsturisks objekts, kas cauri gadsimtiem bijis varas simbols un jau simt gadu – arī mūsu valstiskuma simbols. Latvijas Valsts prezidenti gan pirms Latvijas okupācijas, gan pēc valstiskās neatkarības atgūšanas ir strādājuši Rīgas pilī, un katram no viņiem ir bijusi nozīmīga loma Latvijas valsts veidošanā.

Vēršam uzmanību: pie Rīgas pils ieejas tiks veikta drošības pārbaude. Aicinām neņemt līdzi liela izmēra somas, pārtikas produktus, dzīvniekus un metāla priekšmetus. Ņemot vērā ierasti lielo interesi un ierobežoto apmeklētāju skaitu, kuri vienlaikus var atrasties Rīgas pilī, lūdzam rēķināties ar to, ka apmeklētāju plūsma tiks regulēta un var nākties gaidīt rindā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI