DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par dienesta viltojumu un vairāku iedzīvotāju apkrāpšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja amatpersonas šā gada aprīlī pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā par četru iedzīvotāju apkrāpšanu, kas izdarīta mantkārīgā nolūkā, izgatavojot viltotus dokumentus. Par aizdomās turētajiem kriminālprocesā atzīts dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības (DzĪKS) valdes priekšsēdētājs un divas valsts amatpersonas zvērināta notāre un zvērināta notārs palīgs.

Veicot izmeklēšanu kriminālprocesā, kas uzsākts 2017. gada 28. decembrī, likumsargi ieguva pierādījumus tam, ka 1957. gadā dzimis vīrietis, būdams DzĪKS valdes priekšsēdētājs, zinot un apzinoties, ka DzĪKS klientiem nav parādsaistību pret DzĪKS, mantkārīgā nolūkā izgatavoja viltotus dokumentus ar mērķi iegūt naudas līdzekļus, proti, no iedzīvotājiem piedzīt neeksistējošu parādu. 

1957. gadā dzimušais vīrietis viltoja dokumentus – tratu, ietverot tajā patiesībai neatbilstošas ziņas. Vīrietis, ļaunprātīgi izmantojot personu uzticību, ieguva cietušo personu parakstus, pēc kā viltotos dokumentus iesniedza valsts amatpersonai – zvērinātai notārei un zvērināta notāra palīgam, kurš atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam regulējumam tajā brīdī pildīja zvērināta notāra amata pienākumus. Valsts amatpersonas, tīši neievērojot normatīvo aktu tiesību normu prasības, kas jāievēro pildot zvērināta notāra amata pienākumus, neveica visus likumā paredzētos, strikti noteiktos pasākumus un veica dienesta viltojumu, proti, viltoja četru vekseļu protesta aktus.  Apzinoties, ka vekseļu protesta akti ir viltoti, tos izsniedza 1957. gadā dzimušajam vīrietim, kurš ar mērķi realizēt savu noziedzīgo nodomu tiesā iesniedza pieteikumus par tratas saistību bezstrīdus piespiedu izpildi un, saņemot tiesas lēmumus par pieteikumu apmierināšanu, iesniedza tos piespiedu izpildei, tādā veidā iegūstot tiesības uz svešu mantu. 

Cietušajiem nodarītais zaudējums nodarīts zaudējums kopumā ir 9326 eiro.

Vienam cietušajam nodarītais zaudējums ir 1237,30 eiro. No trim cietušajiem mēģināts iegūt  naudu 8126,77 eiro apmērā.

Kriminālprocesā par aizdomās turētajām tika atzītas trīs personas: viena persona – par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā un 275. panta otrajā daļā, un divas personas – par dienesta viltojumu, ko izdarījusi valsts amatpersona, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 327. panta pirmajā daļā.

2022. gada 22. aprīlī Valsts policija pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā un to nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trīs personām.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI