DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Aicina vecākus pret cilvēka papilomas vīrusu vakcinēt 12 – 14 gadus vecus zēnus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai ātrāk nodrošinātu pūļa imunitāti un samazinātu saslimstību un mirstību ar augsta riska cilvēku papilomas vīrusa (CPV) izraisītiem ļaundabīgiem audzējiem  ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem, šodien, 10.maijā, Ministru kabinetā veikti grozījumi Vakcinācijas noteikumos, paplašinot jauniešu grupu, kas var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV. To varēs saņemt ikviens 12 - 14 gadus vecs pusaudzis.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad pirmo reizi tika uzsākta 12 gadus vecu zēnu vakcinācija pret CPV1. Speciālisti secinājuši, ka ar esošo finansējumu ir iespējams paplašināt vakcināciju, iekļaujot arī 13 un 14 gadus vecus zēnus. Tādējādi vakcinācija pret CPV tiks nodrošināta trīs vecumu grupu zēniem  - 12, 13 un 14 gadu veciem. Lai saņemtu valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV, jāvēršas pie ģimenes ārsta.

CPV vīruss ir ļoti plaši sastopams, un ar to var viegli inficēties katrs – tas tiek pārnests dzimuma sakaru vai sadzīves kontaktu laikā. CPV savas dzīves laikā iegūst 50%–80% sieviešu. Gan vīrietis, gan sieviete var kļūt par CPV vīrusa nēsātāju, nejūtot nekādas izmaiņas veselības stāvoklī. Ņemot vērā to, ka inficētais cilvēks nemana nekādas saslimšanas pazīmes, viņš inficē savu dzimumpartneri.

Latvijā 12 gadīgu meiteņu vakcinācija pret CPV tika uzsākta 2010. gada 1. septembrī un šo gadu laikā meiteņu vakcinācijas aptvere ir pieaugusi līdz 72,3 %. Tomēr tas joprojām ir nepietiekami, lai nākotnē pasargātu arī zēnus no CPV izraisītajiem vēžu veidiem vīriešiem. Vīriešiem dabīgā imunitāte pret CPV ir vājāka nekā sievietēm un daudz biežāk vērojama reinfekcija un persistējoša CPV infekcija, kas vīriešiem var izraisīt galvas un kakla, tūpļa kanāla, dzimumlocekļa vēzi.

Šodien apstiprinātie grozījumi Vakcinācijas noteikumos paredz arī ieviest elastīgu iespēju rīcībai ar valsts iegādātajām vakcīnām pret gripu, ja veidojas vakcīnu atlikums. Paredzēts, ka no nākamās gripas sezonas, proaktīvi nodrošinās plašākas sabiedrības grupas ar pretgripas vakcīnām, kas iegādātas no valsts budžeta līdzekļiem. Tādējādi, ja veidosies pietiekams pretgripas vakcīnu atlikums, valsts apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu no 1. novembra varēs veikt bērniem no 24 mēnešu līdz 17 gadu (ieskaitot) vecumam un iedzīvotājiem vecuma grupā virs 50 gadiem; savukārt no 1. decembra - ikvienam iedzīvotājam.

1 Ministru kabineta 2000. gada 26. septembra noteikumi Nr. 330 "Vakcinācijas noteikumi"

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI