DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības nozares vadība godinās Otrā pasaules kara upuru piemiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 8. maijā, Aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš godinās Otrā pasaules kara upurus, piedaloties viņu piemiņai veltītajos pasākumos.

“Otrais pasaules karš bija postošākais karš cilvēces vēsturē, kad miljoniem cilvēku gāja bojā, un neskaitāmi miljoni tika ievainoti. Ar katru gadu šo nežēlīgo notikumu aculiecinieku kļūst arvien mazāk, taču tie, kuri vēl ir starp mums, Krievijas uzsāktā kara Ukrainā dēļ no jauna ir spiesti uzplēst vissāpīgāko atmiņu brūces. Šajā dienā mēs pieminēsim šī bezjēdzīgā kara upurus visā pasaulē, bet jo īpaši – mūsu tautiešus, kuri svešu ambīciju vadīti biji spiesti karot arī viens pret otru,” tuvojoties Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienai, pauž A. Pabriks.

Plkst. 10.30 Rīgas Brāļu kapos aizsardzības ministrs un Nacionālo bruņoto spēku komandieris kopā ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču piedalīsies vainagu nolikšanas ceremonijā.

Piemiņas pasākuma laikā par muzikālo pavadījumu rūpēsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

Savukārt plkst. 13.30 A. Pabriks un ģenerālleitnants L. Kalņiņš noliks ziedus Tukuma novada Džūkstes pagasta Otrā pasaules kara vācu armijas karavīru kapos, kuros guldīti vācu un latviešu karavīri, kā arī padomju armijas kapos, kuros apglabāti latviešu un krievu karavīri.

Plkst. 14.00 aizsardzības nozares vadība godinās Otrā pasaules kara cīnītājus, noliekot ziedus Lestenes Brāļu kapos.

Otrā pasaules kara laikā Lestenes un Džūkstes apkārtnē norisinājās Ziemassvētku kaujas, kas noslēdzās 1945. gada janvāra sākumā. Šajās kaujās pirmo reizi viena pret otru cīnījās pretējās pusēs karojošās latviešu vienības: Vācijas Bruņoto spēku sastāvā iekļautā latviešu 19. grenadieru divīzija un 106. grenadieru pulks, un 130. latviešu strēlnieku korpuss ar divām divīzijām, kas bija Padomju Savienības Sarkanās armijas sastāvā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI