DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

T. Linkaits aicina izmantot CSDD un valsts un pašvaldību vienoto klientu centru resursus PMLP kapacitātes trūkuma risināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits aicina izmantot Ceļu satiksmes drošības direkcijas un valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru resursus, lai risinātu samilzušo problēmu ar rindām uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pakalpojumiem.

Ministrs atzīst, ka situācija ar PMLP pakalpojumu pieejamību ir nepieņemama, turklāt pārvaldes kapacitātes trūkums negatīvi ietekmē plānus jau šogad vienotas sabiedriskā transporta biļešu sistēmas ietvaros nodrošināt braukšanas maksas atvieglojumus vairākām pasažieru grupām.

Ceļu satiksmes drošības direkcijai ir sabiedrībā novērtēta pieredze ātri un pieejami sniegt pakalpojumus, tai ir klientu apkalpošanas centri visā Latvijā, profesionāli darbinieki un modernas tehnoloģijas, lai spētu mazināt krīzes situāciju ar personu apliecinošu dokumentu pieejamību un PMLP rīcībspēju.

Lai nodrošinātu iedzīvotājiem ērtu iespēju iegādāties vienotu biļeti braucienam reģionālajos autobusos un vilcienos, jau šogad vajadzētu sākt darboties vienotajai sabiedriskā transporta biļešu sistēmai, taču šo ieceri krietni ir iekavējusi tieši PMLP  nespēja savlaicīgi izsniegt elektroniskās identifikācijas (eID) kartes.

Lai šo jauno sistēmu veiksmīgi ieviestu pilnā apmērā, sākotnēji jāizveido braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju elektroniskās identifikācijas sistēma. Paredzēts, ka pasažieri, kuri ir tiesīgi saņemt valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus, varēs iegādāties un rezervēt biļetes kasēs, internetā un transportlīdzeklī, savu statusu apliecinot ar eID karti.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā paredzēts, ka jau no šī gada personām, kuras ir tiesīgas saņemt valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus, bija jāidentificējas ar eID karti, kas papildināta ar speciālu funkcionalitāti. Neskatoties uz to, ka likums paredzēja šo karšu izsniegšanu no 2021. gada 1. marta, PMLP tās sāka izsniegt pērnā gada 28. decembrī. Līdz šim PMLP izsniegusi 111 000 jaunas personu apliecības, no kurām aptuveni 6% varētu būt izsniegtas minētajai pasažieru grupai.

Kopumā Latvijā ir nepilni 264 tūkstoši personu, kuras ir tiesīgas saņemt valsts noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus un kurām ir nepieciešama eID karte ar speciālu funkcionalitāti.

“Ir pilnīgi skaidrs, ka eID karšu izsniegšanas temps ir pārāk lēns, lai līdz gada beigām visiem braukšanas maksas atvieglojumu saņēmējiem varētu piešķirt jaunos personu apliecinošos dokumentus,” atzīst satiksmes ministrs.

Iepriekš PMLP informēja, ka eID kartēs, kas tika izsniegtas kopš 2019. gada 2. septembra, identifikācijas funkciju varēs augšupielādēt ar mobilo lietotni, tādējādi palielinot nepieciešamo eID karšu daudzumu. Šajā procesā pārvalde plānoja piesaistīt reģionālos klientus apkalpošanas centrus, tomēr šie plāni netika realizēti. Tāpat PMLP aizvien nav uzsākusi digitālo atslēgu, kas nepieciešamas personas datu nolasīšanai no eID kartēm, izsniegšanu pārvadātājiem un biļešu tirgotājiem.

T. Linkaits arī norāda, ka šādās situācijās ir jāapsver arī iespēja izmantot valsts un pašvaldību vienotos klientu apkalpošanas centrus, kas darbojas 35 pašvaldībās un kopumā 138 apkalpošanas punktos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI