DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. maijā, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Konferencē “ZinātMāksla” Latvijas Kultūras akadēmijas topošie absolventi prezentēs savu noslēguma darbu ieceres

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

19. maijā no plkst. 10.00 līdz 17.30 Ludzas ielas 24 zālē norisināsies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) starpdisciplinārā studējošo konference “ZinātMāksla”, aicinot uz diskusijām, sarunām un referātu priekšlasījumiem par LKA bakalaura un maģistra līmeņa studentu uzmanības centrā nonākušajām pētnieciskajām tēmām, kas arī novērtētas kā labākās pētnieciskās ieceres noslēguma darbos un saņēmušas snieguma stipendijas darbu izstrādei. Konferences norisei būs iespēja sekot līdzi arī tiešsaistē, LKA Facebooklapā (https://www.facebook.com/LKAkademija) un Youtubekanālā.

Izskanēs referātu prezentācijas trīs tematiskajās sekcijās: Audiovizuālā un skatuves māksla, Kultūras mantojums un kultūrpolitika, Kultūras mārketings un menedžments. Konferences ietvaros tiks prezentēts studentu pilotprojekts Valsts pētījumu programmas projekta “Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai”/ CARD ietvaros studiju kursā “Kritikas seminārs” (vada prof. Līga Ulberte) – “Kritikas valoda: vārdnīcas mēģinājums”. 

Audiovizuālās un skatuves mākslas sekcijā maģistrantūras students un operators Aleksandrs Grebņevs pievērsīsies operatora darba teorētiskajam pamatojumam Matīsa Kažas filmā “Ūdens garša”, kas tikko piedzīvoja pirmizrādi uz kino ekrāniem visā Latvijā. To, kāda ir Latvijas jaunāko laiku vides teātra izrāžu urbānā semantika pētīs “Kultūras un mākslu studiju” studente Elizabete Vuškāne, savukārt “Drāmas un tekstu studiju” students Didzis Ruicēns pievērsīsies LGBTQ+ kopienas atspoguļojumam Latvijas skatuves mākslā laika posmā no 2015. līdz 2021. gadam.

Latvijas Nacionālais teātris maijā organizē trīs lugu lasījumu vakarus ar Nacionālā teātra aktieru piedalīšanos, kuros ar saviem darbiem skatītājus iepazīstinās jaunie dramaturgi. 27. maijā ar lugu “Saknes” skatītājiem būs iespēja iepazīties ar jauno dramaturģi Elzu Martu Ružu, savukārt “ZinātMākslā” Elza prezentēs savas lugas teorētisko pamatojumu. LKA raidieraksta “LKA runā” tematiskās sadaļas “Kā es pārstāju tikai skatīties kino” moderatore un maģistrante Dita Stalovska savā noslēguma darbā pēta kino esejas Šantalas Akermanes daiļradē un konferences apmeklētājus iepazīstinās ar autora klātbūtnes motīviem tajās.

Kultūras mantojuma un kultūrpolitikas sekcijā liela uzmanība tiks pievērsta tieši Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam. Jevgeņija Frīdvalde vērtēs ekspozīciju kā starpkultūru kompetences veidošanas rīku, kā piemēru analizējot mākslas muzeju “Rīgas Birža” pieredzi, savukārt Aija Zandersone pievērsīsies memoriālo kolekciju problemātikai. Abas studentes vasarā absolvēs “Kultūras mantojuma pārvaldības un komunikācijas” programmu, kuras uzmanības centrā ir kultūras mantojuma nozīmes paradigmas maiņa un tā formu dažādība mūsdienās, kas pieprasa jauna veida kultūras mantojuma komunikācijas un pārvaldības praksi.

“ZinātMākslā” ar referātu par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības darbu laikmeta tendenču kontekstā piedalīsies arī Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrante Luīze Mizga, kuras maģistra darbs veltīts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izglītības un komunikācijas nodaļas īstenoto projektu un programmu analīzei, balstoties uz aktuālākajām tendencēm muzeju un izglītības jomās.

Projektu "Pandēmijas dienasgrāmatas" 2020. gadā uzsāka Literatūras un filozofijas interneta žurnāls "Punctum" un LU LFMI. Pētnieki uzsver, ka šie autobiogrāfiskie materiāli ir ne tikai būtiski sabiedrības un laikmeta pētniecībai, tie ir arī svarīga liecība par 2020. gadā individuāli pieredzēto, ko atstāsim nākamajām paaudzēm. “Kultūras menedžmenta” studente Agnese Karlsone analizēs sabiedrības līdzdalību paredzamā kultūras mantojuma kolekcionēšanā. Sekcijas noslēgumā bakalaura studiju “Starpkultūru sakari” studente Liāna Runča raksturos konstitūciju attīstību Latvijā un Vācijā.

Kultūras mārketinga un menedžmenta sekcijā maģistra studiju “Radošās industrijas un izaugsmes menedžments” studente Linda Miķelsone vērtēs spēļošanas pielietojumu modes e-komercijā kā digitālā mārketinga stratēģijas elementu, savukārt bakalaura studiju “Radošās industrijas” students Reinis Gailītis analizēs neiromārketinga izmantošanas iespējas un izaicinājumus reklāmas nozarē. Mārketinga speciālisti augstu novērtē Rīgas starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) īstenotās mārketinga un komunikācijas aktivitātes, taču konferencē “Kultūras menedžmenta” maģistrantūras studente Krista Līga Skudra pētīs filmu festivāla nozīmi pilsētas tēla veidošanā.

Kultūrvēsturiskais Gulbenes – Alūksnes šaursliežu dzelzceļš un pa to ik dienu kursējošais vilciens tiek dēvēts par bānīti. Tas ir vienīgais regulāri kursējošais šaursliežu vilciens Baltijas valstīs, kā arī iecienīts tūristu apskates objekts un atraktīvs dzelzceļa transportlīdzeklis ceļojumam pa Vidzemi. Kāda ir Gulbenes – Alūksnes bānīša loma vietas menedžmentā, vērtēs bakalaura studiju “Radošās industrijas” studente Alise Bērziņa.

Konferenci noslēgs LKA Zinātniskās pētniecības centra zinātnisko rakstu krājumu atvēršanas svētki, prezentējot piecu krājumu iznākšanu: “Culture Crossroads Vol. 17”, “Culture Crossroads Vol. 19”, “Culture Crossroads Vol. 20” (speciālais izdevums kultūrizglītībā), “Krustpunkti: kultūras un mākslas pētījumi 2020” un “Krustpunkti: kultūras un mākslas pētījumi 2021”. Daļa no krājumiem digitālā formātā lasāma platformā: http://www.culturecrossroads.lv/. 

Konference “ZinātMāksla” tiek organizēta LKA zinātnes mēneša ietvaros, vairāk informācijas par citiem notikumiem: https://lka.edu.lv/lv/aktuali/jaunumi/zinatnes-menesis-latvijas-kulturas-akademija-studejoso-konference-zinatmaksla-lekciju-cikls-zinatne-tiessaiste-un-studentu-radosa-rezidence-stamerienas-pili/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI