DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Andris Skride: agrīna slimību diagnostika ir solis pacientu un valsts līdzekļu ekonomijas virzienā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Kardioloģiskās un onkoloģiskās slimības ir tās, kuras visbiežāk noved pie invaliditātes un priekšlaicīgas nāves. Agrīni diagnosticējot šīs slimības, ir iespējams izvairīties no nopietnām sekām, kā arī ietaupīt pacientu un valsts līdzekļus. Tāpat būtisks ir veselīgs dzīvesveids,” otrdien, 3.maijā, sacīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride, rosinot stiprināt slimību profilakses pasākumus.

Komisija sēdē sprieda par jaunu diagnožu un medikamentu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, un deputātus ar šogad paveikto un nākamā gada prioritātēm iepazīstināja Nacionālās veselības dienesta (NVD) pārstāvji.

Kā atzīmēja NVD, šogad kompensējamo medikamentu sarakstā iekļautas 10 jaunas aktīvās vielas onkoloģijā, bet 17 – reto diagnožu ārstniecībai. Aprēķināts, ka 2023.gadā nepieciešami 99 miljoni eiro, no kuriem vairāk nekā puse iecerēta jaunu zāļu iekļaušanai kompensējamo medikamentu sarakstā un kompensācijas paplašināšanai. Finansējums nepieciešams arī, lai samazinātu pacientu līdzmaksājumu par kompensējamām zālēm, nosakot tā “griestus” 250 eiro apmērā gadā, informēja NVD pārstāvji.

Deputāti pārsprieda arī medikamentu cenu mazināšanas iespējas, kā arī rosināja atbildīgās institūcijas apkopot datus par to, kuras sabiedrības grupas ekonomiski cieš visvairāk, iegādājoties ārstu izrakstītus medikamentus.

Klātesošie uzsvēra arī nepieciešamību aktualizēt Vēža reģistru, lai sniegtu atbalstu onkoloģijas slimnieku ārstēšanai. Atbildīgo institūciju pārstāvji apliecināja, ka reģistrs tiks ieviests līdz gada beigām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI