DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Raiņa un Aspazijas vasarnīca aicina uz izstādi “Viscerālās pārejas”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: 4. Mētra Saberova, Where my groupies at? 2022. Animācija.

11. maijā plkst. 18.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7 aicina uz laikmetīgās mākslas izstādes “Viscerālās pārejas” atklāšanu. Izstāde tiecas fiksēt afektus un ķermeniskas pieredzes, kuras uzlūko nevis kā individuālu un subjektīvu parādību, bet kā noteiktu sociālu simptomu un sabiedrības spoguli.

Izstādē kuratores Janas Kukaines vadībā eksponēti Lienes Mackus, Rasas Jansones, Mētras Saberovas un Katrīnas Gailes mākslas darbi.

Pāreja no sociālā un publiskā uz privāto un intīmo var būt viscerāla – politiskas, ekonomiskas un kultūras norises mēs sajūtam “uz savas ādas” ne tikai pārnestā, bet tiešā nozīmē. Tas ir atvieglojums, ko sniedz svaiga gaisa malks pēc sejas maskas noņemšanas, paātrināta sirdsdarbība pirms publiskas uzstāšanās, labsajūta, ko rada glāsts vai siltums, un nelabuma sajūta, ko izraisa ziņas par nežēlību un vardarbību.  

Izstāde skatītājiem piedāvā četras viscerālās pārejas, kuras sasaucas ar aktuāliem pētījumiem mūsdienu feministiskajās teorijās. Lienes Mackus skulptūru grupa pēta pāreju starp humāno un posthumāno, dzīvo un nedzīvo. Rasas Jansones kolāžas izjautā robežu starp sakrālo un ikdienišķo, ideālo un piezemēto. Mētras Saberovas instalācija izceļ identitātes nenoteiktību un performatīvo raksturu, savukārt Katrīnas Gailes gleznu cikls pievēršas pārejai starp jaunību un vecumu, starp veselo saprātu un sajukšanu prātā.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā šī būs otrā Janas Kukaines veidotā feministiskās laikmetīgās mākslas izstāde. 2020. gada vasarā muzejā norisinājās izstāde “Sieviete bez īpašībām”, kurā mākslinieces Sandra Krastiņa, Elīna Brasliņa, Krista Dintere, Liene Mackus un Krista Dzudzilo šķetināja jautājumus par sieviešu kolektīvo identitāti, dažādību un iemiesoto pieredzi, papildinot un bagātinot cita citu caur savu unikālo skatījumu. Sieviešu tiesības, solidaritāte un pieredze bija vitāli svarīgas tēmas Aspazijai. Tām uzmanību pievērš arī muzejs, veidojot ilgtspējīgu sarunu platformu par iekļaujošu un demokrātisku sabiedrību.  

Izstādes kuratore: Jana Kukaine.

Scenogrāfija: Gundega Evelone, Andris Landaus.

Grafiskais dizains: Elīna Brasliņa.

Izstāde būs skatāma no 11. maija līdz 25. jūnijam.

Izstādi atbalsta biedrība LAUKKU, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Valsts pētījumu programmas projekts “Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai”/CARD, kā arī “Kokmuiža”.

Foto un video materiāli var tikt publicēti interneta resursos un izmantoti muzeju publicitātes pasākumos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI