DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Sapostā galvaspilsētā ar plašu svētku programmu tiks atzīmēts 4. maijs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, rīdzinieki un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt daudzveidīgus kultūras pasākumus un apskatīt īpašu šim gadam veltītu pilsētvides noformējumu.

Rīgā izvietotas vēsturiskas fotogrāfijas no 90. gadu sākuma, tā akcentējot gan Latvijas, gan Ukrainas iedzīvotāju neatkarības centienus. Šis nav tradicionāls pilsētvides noformējums un atšķiras no iepriekšējiem gadiem – šāds koncepts tika radīts, pateicoties Ukrainas vēstniecības, fotogrāfu un arhīvu atsaucībai. Vēsturiskās fotogrāfijas galvaspilsētas ielās emocionāli uzrunā un ļauj uzzināt ko jaunu ne tikai par Latvijas, bet arī Ukrainas neatkarības atgūšanas laiku un ceļu, kā pamatos ir vērtības par brīvu, draudzīgu, iekļaujošu valsti ar unikālu tautas garu.

Pilsētvidi rotā arī dizaina objekts “Liesma”, kas atrodas pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, interaktīvs dizaina objekts “Brīvības karogs”, ko var apskatīt Aspazijas bulvāra un 13. janvāra ielas krustojumā, un vēsturisko fotogrāfiju plakāti afišu stabos un stendos. Tikmēr pie apgaismes stabiem uz tiltiem un ceļu pārvadiem ir izvietotas vertikālās karoglentes; valsts karogi plīvo arī karogkonstrukcijās un mobilajos karogmastos.

Svētku dienā norisināsies akcija “Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!”, kuras laikā ikviens varēs doties tradicionālajā tautas tērpu gājienā un nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pēc gājiena koncertā Rātslaukumā uzstāsies postfolkloras grupas “Iļģi” un “Rikši”, kā arī Katrīna Dimanta ar draugiem un dejotājiem no Rīgas Danču kluba. Pasākumā piedalīsies arī Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Kultūras un izklaides centrā “Hanzas perons” notiks vērienīga horeogrāfa Jāņa Purviņa dejas izrāde “Vilkaču mantiniece”, kas skatītājiem piedāvās konceptuālu un simboliski bagātīgu skatījumu par tradīcijām, latvisko dzīvesziņu un mītisko jūtu pasauli. Dejas izrādes pamatā ir dzejnieces Ilonas Leimanes romāna motīvi; tās libretu radījusi Rasa Bugavičute-Pēce, mūzikas autors ir Edgars Lipors, bet režisors un scenogrāfs ir Reinis Suhanovs. Stāstu izdejos tautas deju ansamblis “Līgo”.

Tāpat šajā dienā ikviens varēs apmeklēt daudzveidīgus koncertus, radošo darbnīcu “Radi zaļu Latviju!”, mobilo izstādi “Demokrātijas atdzimšana”, tematiskas ekskursijas, ceļojumu ar dzejniekiem un Latvijas filmu maratonu, kas šoreiz notiks ne tikai kinoteātrī “Splendid Palace”, bet arī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē un kultūras centros “Iļģuciems” un “Imanta”. Tiks turpināta arī iesāktā tradīcija muzikāli pārsteigt un iepriecināt iedzīvotājus Rīgas centrā un apkaimēs, iepriekš norises vietas neizziņojot. Šoreiz tā būs aktīvāko galvaspilsētas koru uzstāšanās zibakcijā “Brīvības balsis”.

Svētku dienas noslēgumā, lai vienotos kopīgās patriotiskās izjūtās, ikviens ir aicināts uz koncertu “Idejas vārdā” laukumā pie Rīgas Kongresu nama – vietā, kas nozīmīga kļuvusi arī tūkstošiem ukraiņu. Tajā dzirdēsiet mūziķi Kārli Kazāku un tādas grupas kā “Siensliens”, “Stūrī zēvele”, “JUUK”, “Baložu pilni pagalmi”, “Dzeltenie pastnieki” un “Dzelzs vilks”. Aktieris Āris Matesovičs caurviju mākslinieku plejādei atgādinās par šodien tik ļoti nozīmīgo brīvību un neatkarību. Koncertu būs iespējams vērot arī tiešraidē Rīgas domes Facebook kontā.

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienai veltītā svētku programma Rīgā ir tapusi sadarbībā ar kultūras centriem un biedrībām. Svētku programma pilnā apjomā ar informāciju par dalībniekiem, norises laiku un vietu ir apskatāma tīmekļvietnē www.kultura.riga.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI