DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Vizītē Latvijā ieradīsies Luksemburgas aizsardzības nozares vadība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2. līdz 4. maijam vizītē Latvijā uzturēsies Luksemburgas aizsardzības ministrs Fransuā Bošs (Francois Bausch) un Luksemburgas bruņoto spēku komandieris  ģenerālis Stīvs Tals (Steve Thull), lai tiktos ar Latvijas aizsardzības nozares vadību un apspriestu valstu divpusējo sadarbību, kā arī sadarbību NATO un Eiropas Savienības ietvaros.

2. maijā, plkst. 14.30 Luksemburgas aizsardzības ministrs Fransuā Bošs un aizsardzības ministrs Artis Pabriks noliks ziedus pie Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā.

Vizītes turpinājumā notiks abu valstu aizsardzības nozares vadības tikšanās, lai pārrunātu pašreizējo drošības situāciju, Latvijas un Luksemburgas turpmāko sadarbību aizsardzības jomā, kā arī Latvijas militārajos objektos notiekošos vides attīrīšanas darbus, kuru veikšanai Luksemburga piešķīrusi līdzfinansējumu.

Luksemburgas aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris arī apmeklēs NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru, lai ar tā direktoru Jāni Sārtu pārrunātu stratēģiskās komunikācijas lomu alianses drošības stiprināšanā.

Tāpat  F. Bošs un ģenerālis S. Tals  apmeklēs Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzi un Ādažu bāzi, lai iepazītos ar to attīstību un tiktos ar Gaisa spēku un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadību.

4. maijā Luksemburgas aizsardzības nozares vadība dosies vizītē uz Saldu, lai tiktos ar Saldus novada domes vadību un piedalītos Brīvības svētkos Saldū, apmeklējot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 32. gadadienai veltīto Latvijas un ārvalstu bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Jaunsardzes vienību un tehnikas parādi.

Jau ziņots, ka 2021. gadā oktobrī Latvijas un Luksemburgas aizsardzības ministri parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz līdzfinansējuma piešķiršanu 5,7 miljonu eiro apmērā vides attīrīšanai Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē, sekmējot tās infrastruktūras attīstību un stiprinot Latvijas uzņemošās valsts atbalsta spējas. 

Šo līdzfinansējumu Luksemburga nodrošināja papildus 1,2 miljoniem eiro, kuru piešķiršanu laika posmā no 2020. līdz 2023. gadam vides attīrīšanas darbiem militāros objektos Latvijā paredzēja 2020. gadā parakstītais abu valstu saprašanās memorands.

2020. gadā parakstītā saprašanās memoranda ietvaros piešķirto līdzfinansējumu Latvija izmanto piesārņojuma likvidēšanai Zemessardzes 1. Rīgas brigādes 19. kaujas nodrošinājuma bataljona teritorijā Stopiņu novadā, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. kaujas atbalsta bataljona teritorijā Ogrē un Nacionālo bruņoto spēku bāzes teritorijā Daugavgrīvā.

Vides attīrīšana militāros objektos gan stiprina Latvijas spējas sniegt uzņemošās valsts atbalstu sabiedrotajiem, gan arī sekmē klimata pārmaiņu un vides degradācijas seku mazināšanu, samazinot aizsardzības nozares ietekmi uz vidi, kas ir Eiropas Savienībā aktuāls jautājums.

Latviju un Luksemburgu vieno cieša sadarbība Eiropas Savienības un NATO ietvaros. 2017. gadā Luksemburga Latvijai piešķīra finansējumu 3 miljonu eiro apmērā uzņemošās valsts atbalsta spējas stiprināšanai. Šis finansējums tika izmantots 450 karavīru izmitināšanai paredzētas kazarmas būvniecībai Ādažu bāzē, kur izvietota NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa. Kazarmas būvniecība tika pabeigta 2019. gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI