DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Saeima konceptuāli atbalsta TM rosinājumu pilnveidot vekseļu regulējumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 28. aprīlī, Saeima 1. lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos Vekseļu likuma grozījumus, lai pilnveidotu vekseļa regulējumu ar mērķi nodrošinot fizisku personu tiesību aizsardzību vekseļa izdošanas un izpildes procesā.

Kā norāda Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Vekseļu likumā iekļautais tiesiskais regulējums novērsīs krāpniecības un viltošanas iespējas. Tieslietu ministrijas rosinātās izmaiņas ir solis uz priekšu, lai nepieļautu regulējuma izmantošanu ļaunprātīgos nolūkos un privātpersonām piederošo naudas līdzekļu prettiesisku iegūšanu”.

Galvenās izmaiņas vekseļa regulējumā:

  • Paredzēt noteiktas formas prasības fiziskas personas izdotam vienkāršam vekselim vai tādam vienkāršam vekselim, kur par indosantu, starpnieku vai galvinieku uzstājušās fiziskās personas – fiziska persona vekseli varēs izdot kā notariālu aktu vai kā elektronisku dokumentu.
  • Precizēt vienkāršo vekseļu protestēšanas kārtību, lai nodrošinātu paziņošanu tur, kur uzskatāms, ka parādnieks ir sasniedzams (paziņošana uz deklarēto dzīvesvietu, oficiālo elektronisko adresi, paziņojot arī par vekseļa saturu, dodot garāku termiņu atbildes sniegšanai).
  • Precizēt kārtību, kādā notārs paziņo par protesta izdarīšanu uz vekseļa pamata atbildīgajām personām, tostarp tiek izslēgta iespēja notāram mutiski uzaicināt parādnieku izpildīt savu saistību, jo šādu uzaicināšanu pēc tam nav iespējams pārbaudīt.

Likumprojekts stāsies spēkā atbilstoši normatīvajos aktos paredzētajai kārtībai. Ar likumprojektu var iepazīties Saeimas tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI