DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Jelgavā ceļojumu sāk krāšņa foto izstāde “Zemgaļu un sēļu zeme”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tērvetes arheoloģiskā kopmleksa 3D vizualizācija

Gandrīz trīs desmiti krāšņas, dažādu autoru lielformāta fotogrāfijas, kas apkopotas tematiskā ceļojošā izstādē ar kopēju nosaukumu “Zemgaļu un sēļu zeme”, dažāda vecuma un dažādu interešu skatītājus no tuvākas un tālākas apkaimes, kā arī svešzemju ceļotājus vispirms uzrunās Jelgavā, Svētās Trīsvienības baznīcas tornī - no 30. aprīļa līdz 31. maijam.

Patriotisku un zinātkāri raisošu motīvu vadīti izstādes rīkotāji - Zemgales Plānošanas reģiona speciālisti un viņu sadarbības partneri vietējās pašvaldībās - ir centušies radīt saistošu, ar mūsdienīgiem tehnoloģiskiem risinājumiem piepildītu, vizuāli emocionālu stāstu par zemgaļu un sēļu sentautu identitātes un rakstura sakņojumu Latvijas zemē. Mūsdienās visspilgtāk tas izpaužas saglabātajās vēstures liecībās, pārmantotajās tradīcijās, amatu prasmēs un kultūrvēsturiskajā ainavā.

Minētā izstāde tapusi ar Eiropas Savienības Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.- 2020. gadam projekta LLI-447 “Starptautiskā kultūras tūrisma maršruta “Baltu ceļš” atpazīstamības veicināšana” (EXPLORE BALTS) atbalstu un tās atklāšana sakrīt ar jaunās tūrisma sezonas iestāšanos, kurā, kā speciālisti lēš, dominēs dzimtenes apceļošana, līdzīgi kā tas ir bijis pagājušā gadsimta 20.un 30. gados. Tāpēc arī izstādē “Zemgaļu un sēļu zeme” katrai no fotogrāfijām būs pievienota īsa anotācija, kas raksturos ne vien attēlā redzamo ainavu vai apskates objektu, bet koncentrētā veidā sniegs arī lietišķu informāciju par konkrētajā objektā vai tā apkaimē piedāvātajiem tūrisma pakalpojumiem.

Aplūkojot izstādi, apmeklētājus gaida sastapšanās gan ar jau pazīstamiem, tūristu iecienītiem objektiem, bet jaunos rakursos, gan ar mazāk zināmiem. Visai pārsteidzoša solās būt neliela “pieskaršanās” mūsdienīgai 3D animācijai, kas vizualizē 13. gadsimta Tērvetes un Sēlpils pilskalna arheoloģisko kompleksu. Citu attēlu starpā varēs ieraudzīt Dignājas, Stupeļu, Mežotnes, Dobes jeb Incēnu pilskalnu, ainas no Zemgaļu svētku norisēm Tērvetē, rast priekšstatu par nostāstos un teikās minēto Meļķitāru muldakmeni, Saltupju svētavotu. Tāpat vērtīgu ierosmi jau šīs vasaras ceļojumam varēs gūt aplūkojot fotouzņēmumus no bioloģiskās apskates saimniecības “Boļāni”, zemnieku saimniecības “Vaidelotes”, biedrības “Ūdenszīmes” Pļavas muzeja ekspozīcijas, Dobeles Amatu mājas un Zasas amatniecības centra “Rūme”, Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļas “Sēļu sēta” un Jelgavas novadā daudzinātā Lolitas Duges Piparmētru namiņa un vēl citiem ievērības vērtiem, “Baltu ceļā” sastopamiem tūrisma objektiem.

Kā jau minēts, izstāde būs bezmaksas un ceļojoša. Tālab jūnijā to varēs skatīt Dobeles novada Centrālajā bibliotēkā, jūlijā - Krustpils Kultūras centrā, augustā – Jaunjelgavas Tūrisma informācijas punktā, bet septembrī – Bauskas Kultūras centrā.

Projekta ieviešana ilgs līdz 2022.gada 31. novembrim, tā kopējais finansējums ir 869 689,02 eiro, tostarp ERAF finansējums – 739 235,65 eiro.

Šis raksts ir sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Zemgales Plānošanas reģions, un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI