DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Pabriks: Latvijai un Azerbaidžānai ir plašas iespējas divpusējo attiecību padziļināšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aizsardzības ministra birojs, Azerbaidžānas prezidenta kanceleja

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikšanās laikā ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu (Ilham Aliyev) pauda potenciālu Latvijas-Azerbaidžānas divpusējo attiecību attīstībai aizsardzībā, ekonomikā un kultūrā, kā arī apsprieda pašreizējo ģeopolitisko situāciju saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā.

“Mēs saskatām Azerbaidžānu kā ļoti būtisku un svarīgu reģionālo spēlētāju Kaukāzā un Centrālāzijā. Turklāt Eiropas Savienības īstenotās Austrumu partnerības politikas kontekstā ir iespējams attīstīt padziļinātāku sadarbību starp mūsu valstīm,” uzskata A. Pabriks.

Savukārt tikšanās laikā ar Azerbaidžānas Republikas parlamenta (Milli Medžlisa) priekšsēdētāju Sahibu Gafarovu (Sahiba Gafarova) aizsardzības ministrs uzsvēra abu valstu vienoto stingro izpratni par starptautisko tiesību ievērošanu un nepieciešamību panākt mieru, stabilitāti un drošību visā Eiropas pierobežā, tajā skaitā Ukrainā, kas šobrīd ir kaujas lauks par kopīgo vērtību un principu uzvaru.

Pēc 2020. gada kaujām Kalnu Karabahā Azerbaidžānai ir izdevies atkarot vairākas Armēnijas iepriekš kontrolētās teritorijas, taču liela daļa no tām ir mīnētas, līdz ar to Azerbaidžānai būs jāiegulda liels darbs un finanšu resursi atmīnēšanas darbos, lai cilvēki varētu droši apdzīvot šīs teritorijas un nodrošināt reģiona ekonomisko izaugsmi. Arī šajā jautājumā A. Pabriks saskata potenciālu Latvijas un Azerbaidžānas divpusējai sadarbībai, atbalstot ar savu ekspertīzi atmīnēšanas jomā.

“No katra kara ir jāmācās. Tas mums dod iespēju turpināt pieredzes apmaiņu ar Azerbaidžānu, mācoties, kā aizsargāt savu teritoriju,” pauž A. Pabriks.

Šonedēļ, no 25. līdz 29. aprīlim, aizsardzības ministrs uzturas ārvalstu vizītē Azerbaidžānā, kur tiekas ar vairākām amatpersonām, tostarp, arī ar ārlietu ministru Džeihunu Bairamovu (Jeyhun Bayramov) un aizsardzības ministru Zakiru Hasanovu (Zakir Hasanov).

Latvijas attiecības ar Azerbaidžānu veido, pamatojoties uz divpusējās sadarbības principiem un Latvijas kā ES un NATO dalībvalsts statusu. Valstu attiecības ir draudzīgas un konstruktīvas, tiek uzturēts aktīvs politiskais dialogs, savstarpēji sadarbojas nozaru ministrijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI