DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku Pasaules pasaku sērijā – par Alises piedzīvojumiem Brīnumzemē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts izdevis jau otro pastmarku sērijā Pasaules pasakas, un jaunā izdevuma tēma ir saistīta ar pazīstamo angļu rakstnieka Lūisa Kerola (Lewis Carroll) pasaku Alises piedzīvojumi Brīnumzemē. Jauno pastmarku no 2022.gada 29.aprīļa sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2022.gada 29.aprīlī pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro, un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai līdz 20 gramu Latvijas teritorijā, savukārt pastmarkas tirāža sasniedz 50 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 800 eksemplāru tirāžā. Filatēlijas izdevumu dizaina autore ir pazīstamā latviešu māksliniece un bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle.

Uz jaunās pasta vērtszīmes māksliniece attēlojusi ainu no pasakas Alises piedzīvojumi Brīnumzemē, un tajā redzami pasakas tēli Alise, Trakais Cepurnieks un Zaķis.

Rakstnieka L.Kerola (1832–1898) sarakstītā pasaka Alises piedzīvojumi Brīnumzemē ir par meiteni, vārdā Alise, kura, ieraugot runājošu baltu trusi, nedomādama metas tam pakaļ alā un nonāk Brīnumzemē. Šajā fantāzijas pasaulē viņa sastop dažādas jocīgas būtnes un piedzīvo daudz neparasta – pasakā ir smieklīgi varoņi, jautras situācijas un aizraujoši dialogi. Tā ir lieliska lasāmviela ne vien bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Jauno pastmarku un aploksni Alises piedzīvojumi Brīnumzemē iespējams apskatīt te.

Pastmarku sērijas Pasaules pastakas izdošanu Latvijas Pasts sāka 2021.gadā – tā veidota, lai veicinātu Latvijas un pasaules pasaku grāmatu lasīšanu, kā arī stiprinātu šo daiļdarbu nozīmi bērnu un pieaugušo ikdienā. Pirmais šīs sērijas izdevums bija par Rundāles pilij veltīto bilžu grāmatu Rožu spoks, to iespējams aplūkot šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 6.maijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI