DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Latvijā ieradušies pirmie Dānijas bruņoto spēku kontingenta karavīri

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija

Šodien, 26. aprīlī, Latvijā ieradušies pirmie Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes karavīri, demonstrējot Dānijas apņēmību sniegt ieguldījumu NATO austrumu flanga aizsardzībā.

“Dānija ir uzticams Latvijas sabiedrotais, kas ir atkārtoti apliecinājusi gatavību stiprināt mūsu reģiona drošību, uz Latviju nosūtot ap 750 Dānijas Karalisko bruņoto spēku karavīru papildus Dānijas līdzšinējai iesaistei NATO Daudznacionālajā divīzijas štābā “Ziemeļi”. Dānijas karavīru klātbūtne Latvijā un dalība kopīgās militārās mācībās ar mūsu un sabiedroto valstu karavīriem sekmēs alianses bruņoto spēku savietojamību, gatavību kopīgi reaģēt uz jebkādiem drošības izaicinājumiem un ļaus Latvijas iedzīvotājiem justies drošāk,” pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Nacionālie bruņotie spēki nodrošinās uzņemošās valsts atbalstu, izvietojot Dānijas karavīrus Ādažu bāzē, un tie iekļausies Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā. Uzturēšanās laikā Latvijā Dānijas karavīri piedalīsies kopīgos treniņos ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citu sabiedroto valstu vienībām.

Dānijas bruņoto spēku karavīri un tehnikas vienības, tostarp bruņu transportlīdzekļi, turpinās ierasties Latvijā līdz pat maija sākumam.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, Dānijas parlaments 21. aprīlī ar balsu vairākumu atbalstīja valdības priekšlikumu nosūtīt uz Latviju līdz 1000 Dānijas karavīru.

Dānijas karavīri jau līdz šim ir pildījuši dienesta pienākumus Ādažu bāzē izvietotajā NATO Daudznacionālajā divīzijas štābā “Ziemeļi”.

Daudznacionālais divīzijas štābs “Ziemeļi” Ādažu bāzē tika izveidots 2019. gada martā ar mērķi uzlabot Baltijas valstu aizsardzību un stiprināt NATO kolektīvo atturēšanu un aizsardzību, nodrošinot komandvadības elementu Baltijas reģionā. Štāba uzdevumi ir aizsardzības plānošana, militāro mācību un aktivitāšu organizēšana un īstenošana, lai palielinātu iesaistīto valstu savstarpējo savietojamību un spēju kopīgi veikt aizsardzības uzdevumus. Dienesta pienākumus tajā galvenokārt veic ietvarvalstu – Latvijas, Igaunijas un Dānijas – virsnieki.

Latvijas un Dānijas divpusējās sadarbības pamatus aizsardzības jomā nosaka 1994. gada 3. janvārī parakstītais līgums par militārās sadarbības veicināšanu starp Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju un Dānijas Karalistes Aizsardzības ministriju.

Latvijas un Dānijas ciešās diplomātiskās attiecības jau vairāk nekā 100 gadu garumā ir balstītas uz kopīgām interesēm nodrošināt stabilitāti, drošību un labklājību Baltijas jūras reģionā, Eiropā un pasaulē. Abas valstis uztur aktīvu politisko dialogu gan divpusējā, gan reģionālā līmenī, kā arī Eiropas Savienības, NATO un citās starptautiskajās organizācijās.

Dānijai ir bijusi nozīmīga loma Latvijas bruņoto spēku attīstībā, un tā ir bijusi viena no vadošajām Ziemeļvalstīm politiskā atbalsta un praktiskās palīdzības sniegšanā Latvijai.

Iedzīvotāju ievērībai!

Pēc ierašanās Latvijas lidostās un jūras ostās Dānijas Karalisko bruņoto spēku militārā un atbalsta tehnika, kā arī militārais personāls turpmākajās dienās tiks pārvietots uz vairākiem galamērķiem visā valsts teritorijā.

Līdz maija sākumam Dānijas militārā transporta kolonnu kustība apdzīvotās vietās, tajā skaitā Rīgā, kā arī pa valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem tiks organizēta veidā, kas pēc iespējas mazāk ietekmēs ikdienas satiksmi. Militāro kolonnu pavadīšanu pa Latvijas autoceļiem nodrošinās Militārā policija, Valsts policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Dažās apdzīvotās vietās, arī Rīgā, ceļu krustojumos tiks izvietoti Latvijas vai Dānijas karavīri formastērpos, kuri norādīs braukšanas virzienu militārajām kolonnām, taču nekādā veidā neierobežos autotransporta satiksmi. Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret Latvijā ienākošo sabiedroto spēku pārvietošanos pa koplietošanas ceļiem līdz iepriekš plānotiem galamērķiem.

Lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotāju informētību, Nacionālie bruņotie spēki regulāri publiskos aktuālāko informāciju par sabiedroto valstu militārās tehnikas pārvietošanos, uzņemošās valsts atbalsta uzdevumiem un sabiedroto spēku izvietošanu Latvijā, kā arī par militārajām mācībām dažādos Latvijas novados. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI