DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valdība, darba devēji un arodbiedrības pārrunā risinājumus Latvijas ekonomiskajai attīstībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 21. aprīlī notika Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēde, kurā valdības pārstāvji, darba devēju organizāciju un arodbiedrību pārstāvji diskutēja par šī brīža aktuālāko izaicinājumu – Latvijas ekonomisko drošību un attīstību Krievijas īstenotā kara Ukrainā apstākļos.

NTSP sēdē Ekonomikas ministrijas pārstāvji raksturoja aktuālo stāvokli enerģētikā un informēja par jau līdz šim paveiktajiem un turpmāk iecerētajiem darbiem, lai mazinātu kara izraisīto nelabvēlīgo ietekmi uz energoresursu pieejamību Latvijā. Darba devēju un darba ņēmēju pārstāvji tika informēti arī par ekonomiskās izaugsmes prognozēm un valsts īstenotajiem atbalsta mehānismiem eksporta veicināšanai, iekļūšanai jaunos tirgos, investīciju piesaistei un citiem būtiskiem uzņēmējdarbības aspektiem.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvji norādīja uz šķēršļiem uzņēmējdarbības attīstībā nestabilajos ģeopolitiskajos apstākļos. Starp būtiskākajiem valdības sadarbības partneru priekšlikumiem izskanēja lūgums pēc ciešākas sadarbības ar nozaru ministrijām un ministriem. Par kopīgu darba prioritāti tika atzīta Latvijas energoneatkarības veicināšana, primāri izmantojot tieši Latvijas atjaunojamos dabas resursus. Tāpat svarīga ir arī mērķēta atbalsta nodrošināšana mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām, kas vissmagāk izjūt kara sekas – pārtikas preču un energoresursu patēriņa cenu pieaugumu.

NTSP sēdes vadītājs, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, noslēdzot diskusiju, uzsvēra, ka valdība un sociālie partneri ir vienisprātis par nepieciešamību stiprināt Latvijas aizsardzības spējas un kopējo reģiona drošību. Nākamajās tikšanās reizēs plānots lemt par Latvijas enerģētiskās neatkarības stiprināšanu un mērķētu atbalsta nodrošināšanu sociāli mazaizsargātajām iedzīvotāju grupām. Ministru prezidents aicināja nozaru ministrus daudz aktīvāk iesaistīties dialogā ar valdības sociālajiem partneriem, lai stiprinātu ikdienas sadarbību.

Sēdes izskaņā tika skatīts arī jautājums par Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības streika prasību Veselības ministrijai. Prasību turpinās skatīt Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē.

Tāpat NTSP 21. aprīļa sēdes darba kārtībā bija iekļautas Finanšu ministrijas prezentācijas par Atveseļošanas fonda un kohēzijas politikas fondu investīciju aktualitātēm un Latvijas Stabilitātes programmu 2022.-2025. gadam.

NTSP koordinē un organizē trīspusējo sociālo dialogu starp darba devēju organizācijām, valsts institūcijām un arodbiedrībām, lai saskaņotu šo organizāciju intereses sociālajos un ekonomiskajos jautājumos, tādējādi garantējot sociālo stabilitāti valstī. NTSP sēdes rotācijas kārtībā vada Ministru prezidents kā valdības pārstāvis, no darba devēju puses - LDDK prezidents, savukārt no arodbiedrību puses - LBAS priekšsēdētājs.

Sēdē prezentētā informācija ir publicēta šeit: Ministru kabinets | Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes 2022. gada 21. aprīļa sēdes darba kārtība

 

NTSP 21. aprīļa sēdes video:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI