DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ģimenes kopā ar meža ekspertiem dodas Latvijas valsts mežu pārgājienā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noteikt mežā augošo koku vecumu un augstumu, iepazīt dabas vērtības mežā un pašiem iestādīt nākotnes mežaudzi  – šādu iespēju izmantoja vairāki interesenti, kuri atsaucās AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicinājumam kopā ar meža ekspertiem doties šī gada pirmajā LVM meža izziņas pārgājienā ģimenēm.

Sešu kilometru garais pārgājiens veda cauri dažāda vecuma mežiem, ļaujot dalībniekiem uzzināt, kādi mežsaimnieciskie pasākumi tiek īstenoti valsts mežos. Lai meža izziņas diena būtu jaunām zināšanām un atklājumiem piepildīta, kopā ar dalībniekiem mežā devās LVM Vidusdaugavas reģiona vecākais plānotājs Kārlis Taukačs. LVM Kalsnavas arborētuma vadītāja Sanita Vaivode-Āzena un citi meža eksperti atbildēja uz dalībnieku jautājumiem ne vien par meža saimniecisko, bet arī ekoloģisko vērtību un daudzveidīgajām atpūtas iespējām tajā.

“Dodoties dabā meža meistarklasē, dodam sev iespēju atklāt, ka skolas solā gūtās zināšanas noder arī pārgājiena laikā un tām ir plašs praktisks pielietojums. Saskatām un analizējam likumsakarības, kas atklājas, kad rokās turam ar Preslera svārpstu izurbto skaidiņu vai pH indikatorlapiņu, kas samitrināta augsnes izvilkuma šķīdumā. Vērojam un izprotam notiekošo dabā – esot dabā.

Pārgājienu pavadījām sarunās, uz ikvienu jautājumu radām atbildes vai piemērus apkārtnē, jo devāmies pa ļoti ainavisku maršrutu ar dažāda vecuma mežaudzēm, kas ļāva pašiem dalībniekiem atrast atšķirības un vērtīgo katrā no audzēm. Dalībnieki atzina, ka uzzināja arī ko jaunu un nedaudz vairāk izprot, kādēļ meži tiek apsaimniekoti noteiktā veidā. Dalībnieki bija ļoti ieinteresēti un priecājās arī par iespēju darboties praktiski,” par spilgtākajiem dienas ieguvumiem dalās LVM Kalsnavas arborētuma vadītāja Sanita Vaivode-Āzena.

Mācīties no meža

Lai stiprinātu jaunās zināšanas un labāk iepazītu mežsaimnieku darbu, meistarklases darbinieki noteica koka augstumu, koku vecumu, pētīja dažādas apkārtnē atrodamās ekoloģiskās vērtības un veica vēl citus praktiskus uzdevumus.

LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre norāda: “Pastaigas un darbošanās dabā uzlabo ne vien mūsu veselību, bet arī jaunu zināšanu apguvi,  jo, esot dabā, tiek iesaistītas visas maņas. Turklāt atceramies labāk to, ko ne tikai redzam un dzirdam, bet arī izmēģinām praksē – tā piemēram, meistarklases pārgājiena laikā  matemātiku apguvām praktiski, veicot lauka darbu un nosakot koku skaitu hektārā. Arī koka augstuma noteikšana ietvēra ģeometrijas zināšanu apguvi, bet ugunskura aizdedzināšana – prasmes, kas saistās ar fiziku un tehnoloģijām. Tāpēc arī prieks, ka šajā pārgājienā bija tik daudz skolas vecuma bērnu kopā ar saviem vecākiem –  šajā pārgājienā viņi varēja ne tikai kvalitatīvi pavadīt laiku kopā, bet arī iemācīties ko jaunu, kas var vēlāk noderēt gan skolā, gan  ikdienas  dzīvē.”

Tvert sajūtu, izziņas un miera mirkļus

“Latvijas valsts mežu meistarklase ir lieliska iespēja kopā ar pieredzējušiem meža speciālistiem draudzīgā gaisotnē noskaidrot interesējošos jautājumus par un ap mežu! Kā jau daudzās jomās, arī par mežu un tā kopšanu mums katram ir savi priekšstati, tāpēc iespēja ieraudzīt mežu dažādās tā attīstības stadijās, pašam noteikt augsnes pH līmeni, mērīt koku vecumu, aprēķināt koksnes daudzumu mežā – pavēra jaunus apziņas apvāršņus gan bērniem, gan pieaugušajiem. Īpašs prieks bija par iespēju stādīt kociņus un piedalīties meža radīšanā! Paldies LVM mežu meistarklases komandai par atraktīvu, radošu un izzinošu pastaigu,” par gūtajiem iespaidiem dienas laikā dalās Arta, kura meistarklasē piedalījās ar savu ģimeni.

Dienas noslēgumā dalībnieki devās iepazīt LVM Kalsnavas arborētuma plašo pasaules kokaugu pasauli. Arborētumā ik dienas var darboties radošās un izzinošās nodarbībās, izstaigāt tūju labirintu, uzkāpt 25 metrus augstajā skatu tornī, paveroties uz arborētuma un Kalsnavas puses mežu plašumiem. LVM Kalsnavas arborētumā gadiem ilgi tiek kolekcionēti iedvesmojoši mirkļi. Arī LVM eksperti aicināja darīt pārgājiena dalībniekus darīt to pašu: doties ārā un tvert ik mirkli, kas piepildīts ar sajūtām, izziņu un mieru.

10. maijā Latvijas valsts mežu Facebook lapā tiks izsludināta pieteikšanās nākamajam pārgājienam, kas notiks 28. maijā Latvijas Meža dienu ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI