DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvija turpinās dalību Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmā „Kultūra”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdības sēdē šodien, 19. aprīlī, izskatīts Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais informatīvais ziņojums par Latvijas turpmāko dalības maksu Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmā “Kultūra”, un pieņemts lēmums šogad un turpmākajos gados to iemaksāt 33 600 eiro apmērā.  KM nodrošinās dalības iemaksas esošā budžeta līdzekļu ietvaros.

Jāņem vērā, ka Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmā „Kultūra” mākslinieki un kultūras organizācijas saņem finansiālo atbalstu, kas vairākkārtēji pārsniedz Latvijas kā dalībvalsts ieguldīto – piemēram, 2020. gadā Latvijas mākslinieku un kultūras organizāciju pieteikumi saņēma atbalstu 107 605 eiro apmērā, bet 2021. gadā atbalsts piešķirts 256 300 eiro apmērā.  

Latvijas ieguvumi, piedaloties programmā “Kultūra”, ir nozīmīgi – ar tās palīdzību pēdējo desmit gadu laikā veicināta gan mākslinieku, kultūras darbinieku un izglītības sektorā strādājošo mobilitāte, kā arī sekmēta NVO reģionālā sadarbība un izveidoti jauni vērtīgi kontakti. Programmas sniegtais atbalsts ir ļoti būtisks un tiek augstu novērtēts gan no individuālu Latvijas kultūras darbinieku, gan kultūras institūciju puses. Programmas ietvaros finansējumu radošās darbības īstenošanai un profesionālās izaugsmes veicināšanai saņēmuši gan individuāli Latvijas kultūras profesionāļi, gan organizācijas, tostarp komponists Ēriks Ešenvalds, Rakstniecības un mūzikas muzeja kuratori, Jauno mediju kultūras centrs RIX – C, „Latvijas Leļļu teātris” un citi.

Kopš 2009. gada Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma „Kultūra” ir viens no spēcīgākajiem Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības formātiem. Programma atbalsta profesionālu mākslinieku un kultūras darbinieku radošos braucienus, mākslinieku rezidences un īstermiņa un ilgtermiņa sadarbības tīklu veidošanu, lai uzturētu un attīstītu inovatīvu un dinamisku mākslas un kultūras dzīvi mūsu reģionā. Programmu kopīgi finansē Ziemeļvalstis un Baltijas valstis, un to administrē Ziemeļvalstu Kultūras punkts Helsinkos. Pēc Latvijas iniciatīvas 2020. gadā tika lemts par programmas pagarināšanu vēl uz trim gadiem (2021.–2023. gads). Lai turpinātu veiksmīgi attīstīt līdzšinējo sadarbību programmas ietvaros, ik gadu pēc noteiktas formulas tiek aprēķināta dalībvalstu iemaksa programmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI