DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrija atgādina Latvijas valstspiederīgajiem neapmeklēt Baltkrieviju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Baltkrievijas Valsts robežas komiteja ir paziņojusi, ka no 2022. gada 15. aprīļa līdz 15. maijam  Latvijas valstspiederīgajiem sauszemes robežas šķērsošanas punktos tiks atļauta ieceļošana Baltkrievijā bez vīzas. Latvijas Ārlietu ministrija atgādina par būtiskiem riskiem, Latvijas valstspiederīgajiem apmeklējot šo valsti, un atkārtoti aicina to nedarīt. Atgādinām, ka joprojām spēkā ir aicinājums Latvijas valstspiederīgajiem pamest gan Baltkrieviju, gan Krieviju.

Ņemot vērā Lukašenko režīma vardarbīgo savas valsts pilsoņu brīvību apspiešanu, kā arī nesen īstenoto hibrīduzbrukuma operāciju mūsu robežām, organizējot nelegālu robežpārkāpumu, Ārlietu ministrijai nav pamata uzskatīt, ka piedāvājums apmeklēt Baltkrieviju bez vīzas ir veikts humānu apsvērumu vai labu nodomu dēļ. Atgādinām, ka Lukašenko režīms joprojām atbalsta  Krievijas Federācijas militāro agresiju pret Ukrainu, un pret to ir vērstas nopietnas starptautiskās sankcijas. 

Ministrija vērš uzmanību, ka gan Latvijas, gan citi NATO valstu izlūkdienesti publiski ir brīdinājuši par Krievijas un Baltkrievijas specdienestu izvērstajām izlūkošanas un kaimiņvalstu pilsoņu vervēšanas aktivitātēm. Tādēļ pastāv nopietns risks, ka šādas aktivitātes tiks vērstas arī pret Latvijas valstspiederīgajiem, kuri vēlēsies izmantot Baltkrievijas piedāvāto iespēju ieceļot bez vīzas. Pastāv risks, ka šādi ceļotāji var tikt pakļauti Baltkrievijas specdienestu provokācijām un nepatiesi apsūdzēti Baltkrievijas likumu pārkāpumos, un tā rezultātā arestēti. Ārlietu ministrija atgādina, ka Baltkrievijā valdošā tiesiskuma trūkuma dēļ Latvijas iespējas sniegt palīdzību mūsu valstspiederīgajiem būs ļoti ierobežotas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI