DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Jāmeklē steidzams risinājums izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas krīzei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jāmeklē steidzams risinājums izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas krīzei, ņemot vērā, ka esošā finansējuma ietvaros vairs nebūs iespējams nodrošināt ēdināšanu skolās. Par to ceturtdien, 14. aprīlī, diskutēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti.

Komiteja pārrunāja nepieciešamību ēdināšanas izmaksas par vienu bērnu dienā palielināt no 1,42 eiro līdz 2 eiro vispārējās izglītības iestādēs un no 2,77 eiro līdz 4 eiro pirmsskolas izglītības iestādēs.

Summa, ko iestādes maksā par ēdināšanu, nav mainīta vairākus gadus. Ēdinātāji jau iepriekš norādījuši, ka kļūst aizvien izaicinošāk nodrošināt prasībām atbilstošas pusdienas ar šādu finansējumu. Šogad noticis ļoti straujš pārtikas cenu un saistīto izmaksu lēciens, kas situāciju padarījis vēl kritiskāku.

“Tagad saņemam trauksmes zvanus no ēdinātājiem, ka par šo summu nodrošināt ēdināšanu vairs nebūs iespējams vispār, pat nerunājot par kvalitatīvu un prasībām atbilstošu ēdināšanu. Tāpēc gan Rīgas dome, gan Pierīgas pašvaldības vērsušās ar vēstulēm valdībā, lūdzot solidāri palielināt finansējumu par ēdināšanas pakalpojumu izglītības iestādēs. Tas ir jādara nekavējoties, jo jau šogad būsim spiesti meklēt papildu finansējuma avotus – ar vai bez valdības atbalsta,” – tā uzsver Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka.

Lai palielinātu ēdināšanas pakalpojumu summu līdz 2 eiro dienā Rīgas skolās un 4 eiro Rīgas pirmsskolās, ir nepieciešami papildu aptuveni 16,9 miljoni eiro gadā, liecina Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta aplēses. Vienlaikus, ņemot vērā arī ar inflāciju saistīto komunālo izmaksu celšanos un paredzētos ieguldījumus personāla izmaksās, nākamgad izglītības sektoram var būt nepieciešami vēl papildu vairāk nekā 20 miljoni eiro, kas nav saistīti ar ēdināšanas izmaksu pieaugumu – tā komitejā uzsvēra Rīgas domes Finanšu departamenta direktors Uldis Rakstiņš.

“Pašvaldības prioritāte esošajā situācijā primāri ir izglītības kvalitāte un ieguldījumi personālā, vienlaikus svarīgi ir arī nodrošināt ēdināšanas pakalpojuma nepārtrauktību Rīgas skolās. Tāpēc Rīgas domes koalīcija nākamnedēļ meklēs jau konkrētus risinājumus saistībā ar pusdienu jautājumu. Vienlaikus komiteja saglabā stingru apņemšanos par to, ka audzēkņiem ar sociālo statusu no trūcīgām, maznodrošinātām, daudzbērnu ģimenēm, brīvpusdienas tiks saglabātas pilnā apmērā,” – tā norāda I.Ratinīka.

Pašlaik par brīvpusdienu nodrošināšanu Rīgas izglītības iestādēs – skolās un pirmskolās, – Rīgas pašvaldība gadā tērē 21,6 miljonus eiro. Papildu par atsevišķu audzēkņu grupu ēdināšanu pašvaldība saņem arī valsts budžeta līdzfinansējumu, kas gadā ir 3,5 miljoni eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI