DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Preču iepircējiem aizliegts piemērot piegādātājiem netaisnīgas sankcijas par pasūtījumu neizpildi objektīvu apstākļu dēļ

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairāku nozaru uzņēmēji pašlaik Krievijas Federācijas īstenotās un Baltkrievijas Republikas atbalstītās militārās agresijas un ar to saistīto ieviesto sankciju pret šīm valstīm rezultātā saskaras un var saskarties ar būtisku pārtikas un nepārtikas preču, kā arī izejvielu deficītu. Vienlaikus arī loģistikas sistēmā ieviestas izmaiņas, tostarp apgrūtināta vai pārtraukta preču piegāde, var ietekmēt preču, to izejvielu un iepakojumu pieejamību. Tāpat šajā laikā patērētāju pieprasījums pēc atsevišķām precēm būtiski palielinājies.

Konkurences padome (KP), ņemot vērā esošo situāciju, skaidro, ka arī šādos apstākļos tirgus dalībniekiem, tajā skaitā, lauksaimniecības un pārtikas preču mazumtirgotājiem, kas iepērk preces no piegādātājiem, ir jāievēro godīgas tirdzniecības principi atbilstoši Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likumā (NTPAL) noteiktajam. Proti, arī gadījumā, ja piegādātāji atsevišķām preču grupām objektīvu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt pasūtījumu izpildi, NTPAL izpratnē tas nav uzskatāms par pietiekamu pamatu, lai preču iepircēji noteiktu piegādātājiem netaisnīgas sankcijas.

Netaisnīgu un nepamatotu sankciju noteikšana ir aizliegta saskaņā ar NTPAL. Likums nosaka, ka “pircējiem, sadarbojoties ar lauksaimniecības un pārtikas preču piegādātājiem un tostarp arī ražotājiem, ir aizliegts noteikt netaisnīgas un nepamatotas sankcijas par līguma noteikumu pārkāpumu”. Arī nepārtikas preču mazumtirgotājiem ar būtisku ietekmi tirgū atbilstoši NTPAL ir aizliegts piegādātājiem noteikt netaisnīgas un nepamatotas sankcijas par līguma noteikumu pārkāpumu.

Pašlaik ir ievērojami pieaudzis atsevišķu preču grupu pieprasījums, un preču pasūtījuma apjomi strauji palielinās, ja salīdzina ar iepriekš veiktajiem regulārajiem pasūtījumiem. Ir gadījumi, kad piegādātāji nespēj noteiktajā laikā vai apjomā nodrošināt nepieciešamo piegādi izejvielu trūkuma vai citu objektīvu un pārbaudāmu apstākļu dēļ. Tāpēc KP aicina tirgus dalībniekus, kas iepērk preces no piegādātājiem, ievērot NTPAL noteikumus un neizvirzīt piegādātājiem pārmērīgas un aizliegtas prasības, kas negatīvi ietekmētu visu tirgu.

Vienlaikus KP aicina piegādātājus ziņot saviem sadarbības partneriem – preču iepircējiem – par izejvielu trūkumu vai citiem objektīviem apstākļiem, kuru dēļ piegādātāji nespēj noteiktajā laikā vai apjomā nodrošināt nepieciešamo piegādi. KP uzsver, ka nav pieļaujams, ka preču iepircēji šādā situācijā piemēro piegādātājiem līgumsodus vai citas sankcijas, kuras saskaņā ar NTPAL ir uzskatāmas par netaisnīgām un nepamatotām.

KP aicina informēt konkurences uzraugu par iespējamām aizliegtām darbībām tirdzniecībā un par NTPAL noteikumu neievērošanu, ko īsteno preču iepircēji1, tajā skaitā lauksaimniecības un pārtikas preču mazumtirgotāji, vai nepārtikas preču mazumtirgotāji2 ar būtisku ietekmi tirgū.

Vairāk ar NTPAL piemērošanas pamatprincipiem, aizliegtām un atļautām darbībām KP aicina tirgus dalībniekus iepazīties NTPAL piemērošanas vadlīnijās: https://www.kp.gov.lv/lv/media/9853/download.

1 Saskaņā ar NTPAL pircējs ir fiziskā vai juridiskā persona vai šādu personu apvienība neatkarīgi no vietas, kurā tā veic saimniecisko darbību, ja tās pēdējā finanšu gada neto apgrozījums pārsniedz 2 000 000 euro, vai Eiropas Savienībā esoša iestāde (valsts, reģionālā vai vietējā iestāde vai vairāku šādu iestāžu apvienība, kas darbojas saskaņā ar publisko tiesību principiem), kas pērk lauksaimniecības un pārtikas preces.

2 Nepārtikas preču mazumtirgotājs – saimnieciskās darbības veicējs vai saimnieciskās darbības veicēju apvienība, kas pastāvīgā tirdzniecības vietā mazumtirdzniecībā pārdod preces, kuras nav lauksaimniecības un pārtikas preces, un kas, ņemot vērā savu iepirkuma varu pietiekami ilgā laikposmā un piegādātāju atkarību konkrētajā tirgū, spēj tieši vai netieši piemērot vai uzspiest piegādātājiem netaisnīgus un nepamatotus noteikumus, nosacījumus vai maksājumus un var kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci mazumtirdzniecībā konkrētajā preču tirgū Latvijas teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI