DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Meža īpašniekus aicina sakārtot meža ugunsapsardzības infrastruktūru

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Tuvojoties meža ugunsnedrošajam laikposmam, Valsts meža dienests aicina meža īpašniekus, tiesiskos valdītājus un par meža objektiem atbildīgās personas apsekot meža ugunsapsardzības infrastruktūru, un, konstatējot neatbilstības, tās novērst līdz 1. maijam. Tas nepieciešams, lai meža ugunsgrēka gadījumā ātri varētu piekļūt notikuma vietai un veikt dzēšanas darbus.

Ņemot vērā laikapstākļus, ik gadu Valsts meža dienests nosaka meža ugunsnedrošā laikposma sākumu visā Latvijas teritorijā. Šajā periodā meža īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem un par meža objektu atbildīgajām personām jāievēro nosacījumi, kurus nosaka MK noteikumi Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi”.

Noteikumi paredz, ka jānodrošina mineralizēto joslu ierīkošana meža ugunsdzēsības tehnikai pieejamās kvartālu stigās (izņemot kvartālu stigas, kuras tiek izmantotas kā dabiskās brauktuves un kuru platums ir vismaz 2,5 m), kas šķērso vismaz 50 ha lielu meža objektu, kuru veido I ugunsbīstamības klases mežaudžu kopas un izcirtumi (noteikti “Ugunsdrošības noteikumu” 13. pielikumā), vietās, kur augsnes kūdras slānis nav biezāks par 0,15 m. Kā arī ieaudzētas mežaudžu platības, kas lielākas par 50 ha, I un II ugunsbīstamības klases meža tipos jāsadala daļās ar dabisko brauktuvi tā, lai mežaudzes nepārsniedz 25 ha. Meža objekta autoceļos un dabiskajās brauktuvēs, kas var tikt izmantotas ugunsdzēsības vajadzībām, līdz 1. maijam jānovāc pielūžņojumu, kas var traucēt ugunsdzēsības transporta pārvietošanos. Tāpat līdz 1. maijam jāsakārto ceļi un piebrauktuves ugunsdzēsības ūdensņemšanas vietām un jāuztur tās tādā stāvoklī, lai nodrošinātu ugunsdzēsības transportlīdzekļu piekļūšanu.

Meža īpašniekiem, tiesiskajiem valdītājiem un par meža objektiem atbildīgajā personas ir pienākums apsekot savus mežus un pārliecināties, vai meža ugunsapsardzības infrastruktūra atbilst noteiktajām prasībām un, konstatējot neatbilstības, tās novērst. Konsultācijas par meža ugunsapsardzības infrastruktūru var saņemt pie Valsts meža dienesta virsmežniecību inženieriem ugunsapsardzības jautājumos.

Viena no Valsts meža dienesta funkcijām ir uzraudzīt meža ugunsdrošību un īstenot meža ugunsdzēsību, šo funkciju šogad dienests īstenos tāpat kā iepriekšējos gados. Šogad Valsts meža dienests ir reģistrējis 40 meža ugunsgrēkus ar kopējo uguns skarto platību 9 ha, no tiem 11 meža ugunsgrēki ir bijuši Zemgales virsmežniecības teritorijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI