DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvija turpina uzrādīt progresu šajā nenoteiktības pilnā turbulences laikā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar citām ministrijām un institūcijām, ir sagatavojusi vienpadsmito Progresa ziņojumu par Latvijas nacionālās reformu programmas īstenošanu (turpmāk – Progresa ziņojums) un šā gada 12.aprīļa sēdē ar to iepazīstināja Ministru kabinetu.

Šā gada Progresa ziņojumā ir atjaunots vidēja termiņa makroekonomiskais scenārijs saskaņā ar Latvijas Stabilitātes programmu 2022.-2025.gadam, izvērtēts Latvijas progress 2019.-2021. gada ES Padomes rekomendāciju izpildē, sniegta informācija par Latvijas Atveseļošanas un noturības plāna īstenošanu, raksturots progress ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā.

Pēc 3,8% krituma 2020. gadā Covid-19 krīzes dēļ, Latvijas ekonomika 2021. gadā strauji atguvās, un salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu iekšzemes kopprodukts (IKP) palielinājās par 4,8%. 2022. gadā ekonomikas attīstību jau ietekmē Krievijas militārā agresija pret Ukrainu, tās izraisītā ģeopolitiskā krīze un ekonomiskās sadarbības apturēšana ar Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju. Tāpat Covid-19 pandēmija turpina negatīvi ietekmēt ekonomikas attīstību. Līdz ar to saskaņā ar prognozēm IKP izaugsme šogad piebremzēsies, un IKP pieaugums būs zemāks nekā sākotnēji prognozēts, un tas varētu šogad sastādīt 2,1%.

Progresa ziņojums parāda, ka visu ES Padomes rekomendāciju īstenošana ir procesā. Latvija turpina īstenot atbildīgu fiskālo politiku, strādā pie garantēta minimālā ienākuma sistēmas uzlabošanas, izglītības sistēmas stiprināšanas, veselības aprūpes sistēmas uzlabošanas un publiskā sektora efektivitātes palielināšanas. Tiek īstenoti pasākumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanai, kā arī interešu konflikta regulējuma pilnveidošanai.

Lai uzsāktu veiksmīgu Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma apguvi, Latvija ir sasniegusi 2022.gada 1.ceturksnī plānotos sasniedzamos rādītājus. Tāpat ir vērojams samērā labs progress ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu izpildē.

Progresa ziņojumu Ekonomikas ministrija gatavo katru gadu, lai nodrošinātu ikgadējā ES ekonomikas politikas koordinācijas un uzraudzības cikla – tā saucamā Eiropas semestra – norisi. Progresa ziņojums ir cieši saistīts ar Finanšu ministrijas sagatavoto Latvijas Stabilitātes programmu 2022.-2025.gadam. Eiropas Komisija vērtē abu programmu īstenošanu, un uz tā pamata nāk klajā ar priekšlikumiem par ES Padomes rekomendācijām. Latvijai abi dokumenti ir jāiesniedz Eiropas Komisijā līdz aprīļa beigām.

Ar 2022.gada Progresa ziņojumu par Latvijas nacionālās reformu programmas īstenošanu var detalizētāk iepazīties Vienotajā tiesību aktu projektu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI