DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Valsts sociālos aprūpes centros ir uzņemti Ukrainas bēgļi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saistībā  ar apdraudējumu dzīvībai Krievijas izraisītā militārā konflikta dēļ no Ukrainas Latvijā ir ieradusies 141 pilngadīga persona ar invaliditāti un garīga rakstura traucējumiem.  Līdz šim šie cilvēki saņēma ilgtermiņa sociālās aprūpes pakalpojumu Doņeckas pašvaldības iestādē "Bakhmutas psihoneiroloģiskā internātpamatskola". Minētās personas ir uzņemtas valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) filiālēs un ir uzsākta ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšana.

Tādējādi šiem cilvēkiem tiks nodrošināta  24 stundu aprūpe un sociālā rehabilitācija (ietverot darba prasmju apguvi). Tāpat, lai sekmētu šo personu integrāciju ne vien Latvijā, bet arī VSAC klientu kolektīvā, kā arī, lai palīdzētu pārvarēt kara izraisīto stresu, tiks nodrošināta arī psiholoģiskā palīdzība.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis: “Turpinoties karam Ukrainā, mūs sasniedz ne tikai šausminošas ziņas par okupantu zvērībām, bet arī cilvēki, kuriem ir izdevies nokļūt drošībā. Ir jāņem vērā, ka papildus grūtībām, kas saistās ar bēgļu gaitām, šiem cilvēkiem var būt noteikta konkrēta medicīniska diagnoze un viņiem nepieciešama īpaša aprūpe.  Tāpēc esmu gandarīts, ka valsts sociālās aprūpes centri ir ļoti elastīgi un pielāgojas situācijai, uzņemot vairāk nekā 140 no kara bēgošo cilvēku.”

Izdevumus, kas radušies, sniedzot pakalpojumu Ukrainas civiliedzīvotājiem VSAC, segs no valsts budžeta ietvaros piešķirtajiem līdzekļiem. Tiek izstrādāti arī grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, paredzot tiesības Ukrainas civiliedzīvotājiem sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu (tai skaitā ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu) saņemt arī ārpus rindas, ja šis pakalpojums ir pieejams tikai rindas kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI