DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Kas slēpjas aiz biznesa ekosistēmas digitālās transformācijas – Austrija DigiBEST projekta ietvaros dalās ar labo praksi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

DigiBEST projekta ietvaros, kur vadošais partneris ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, notika Sestais tiešsaistes pieredzes apmaiņas pasākums, šoreiz – Austrijā.  Austrijas partneri dalījās ar labākajiem piemēriem digitālās transformācijas procesa ieviešanā biznesa vidē. Visā pasaulē mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) mūsdienās saskaras ar dažāda veida izaicinājumiem digitalizācijas dēļ. DigiBEST projekts, izmantojot labos piemērus, mudina MVU realizēt inovācijas un izaugsmes potenciālu, ko tiem sniedz digitālā transformācija.

"DigiBEST projekts kā valsts pārvaldes pārstāvjiem, tā arī pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem sniedz iespēju pārņemt idejas, labākās prakses, lai veicinātu efektīvu, uz attīstību orientētu digitālo transformāciju. Man ir prieks, ka Latvijas pārstāvjiem bija iespēja dzirdēt Austrijas un citu partnervalstu pieredzi. Tā piemēram, izstrādājot aktivitātes, ko iekļaut DigiBEST projekta Rīcības plānā, tika ņemta vērā Austrijas labās prakses: Digital Austria (Digitālā Austrija) – vienota platforma, kurā tiek publicēta informācija par digitālās transformācijas iespējām, tiešsaistes materiāli digitālo prasmju uzlabošanai, labās prakses piemēri un cita informācija. Digital Austria ir Austrijas federālās valdības iniciatīva veiksmīgai digitalizācijai valstī. Šī iniciatīva kalpo par labu piemēru arī Latvijai," sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols.

Artis Gustovskis, Kuldīgas Digitālo inovāciju centra vadītājs, uzskata, ka pieredzes apmaiņas pasākums no Austrijas bija ļoti vērtīgs, jo tika atspoguļota Austrijas labā prakse un mūsdienīgā pieredze par digitālo transformāciju un digitāliem inovāciju centriem, prezentējot daudz vērtīgu faktu un skaitļu, kas norāda, ka Latvijai ir uz ko tiekties MVU digitālās transformācijas jomā. Piemēram, Austrija valsts līmenī mērķtiecīgi ir izveidojusi digitālo inovāciju centru tīklu, kas izvietoti visā valstī un veiksmīgi darbojas gan lielajās pilsētās, gan mazpilsētās, deleģējot tiem līdzekļus gan vietējo uzņēmēju mācībām, gan jaunu inovatīvu risinājumu ieviešanai pašvaldībās u.c. A.Gustovskis norāda, ka Latvijā digitālie centri izveidoti tikai dažās pašvaldībās un uzskata, ka digitālajiem centriem būtu jāsaņem mērķtiecīgs atbalsts no valsts puses."

Austrijas pārstāvji norādīja, ka kopumā, Covid -19 izplatība ir veicinājusi MVU digitālās transformācijas procesa uzlabošanos, ņemot vērā nepieciešamību fiziski distancēties un izmantot digitālās iespējas. Pasākuma dalībnieki guva ieskatu, kādā veidā digitālā transformācija palīdz kvalificētu darbinieku trūkuma laikā. Austrijas Pētniecības un veicināšanas aģentūra prezentēja “Digital ProBootcamps & Digital Innovation Hubs” programmas pieredzi, kas pievēršas digitālo prasmju attīstībai, digitālās tālākapmācības atbalstam, lai apgūtu digitalizācijas virzības izaicinājumus. Programmas ietvaros tiek organizētas 4 nedēļu nometnes, kurās piedalījās jau 55 darbinieki no 34 uzņēmumiem.

Vīnes augsto tehnoloģiju inkubators “INiTS” ir ir viens no labākajiem akadēmiskajiem inkubatoriem pasaulē. “INiTS” 2002. gadā dibināja Vīnes Universitāte, Vīnes Tehnoloģiju universitāte un Vīnes Biznesa aģentūra ar mērķi veicināt pētniecības un attīstības rezultātu izmantošanu akadēmiskajā vidē, izmantojot saistītos un jaunuzņēmumus.

Austrija pašlaik strādā arī pie jaunās finansēšanas programmas – “Industry 4.0”, kas ne tikai koncentrēsies uz digitalizācijas atbalstu, bet ietvers arī citus atbalsta veidus, piemēram, kā integrēt drošības un kiberdrošības jautājumus, jaunus, digitālus darba veidus vai izmantošanu. Dalībnieki ieguva informāciju par to, kas jāņem vērā, veidojot jaunu finansēšanas programmu, lai ilgtermiņā atbalstītu digitalizāciju.

Eksperti un digitālās transformācijas dalībnieki vienojās pie apaļā galda diskusijā, daloties ar dažādām idejām un ierosinājumiem par to, ko ņemt vērā turpmākajā praksē, atbalstot digitālo transformāciju, piemēram,  kā veicināt izpratni par digitālās transformācijas nozīmi MVU darbībā; kā mainīt domāšanu un pārvarēt psiholoģisko barjeru, lai uzticētos digitālajām iespējām; kā uzlabot sadarbību, ieinteresēt sievietes apgūt un iesaistīties informācijas komunikācijas tehnoloģiju jomas attīstīšanā un par citiem aktuāliem jautājumiem. Dalībnieki uzklausīja arī Austrijas Federālās Digitālo un ekonomikas lietu ministrijas prezentāciju par Digitālās Austrijas iniciatīvu no politikas veidotāju puses.

DigiBEST projekts, kur vadošais partneris ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, apņēmies veicināt mazo un vidējo uzņēmumu konkurētspēju, īstenojot MVU digitālo transformāciju, izmantojot moderno tehnoloģiju un inovatīvu uzņēmējdarbības metožu iespējas. Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Norvēģijas nacionālais fonds programmas INTERREG EUROPE ietvaros. Projektā sadarbojas septiņi partneri - no Latvijas (vadošais partneris), Norvēģijas, Itālijas, Spānijas, Austrijas un Portugāles.

Ar visām projekta aktualitātēm, pasākumiem un labajām praksēm vari iepazīties šeit: http://www.interregeurope.eu/digibest/news/ 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI