DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Veselības ministrija vēlas bez atlīdzības nodot Cēsu novada pašvaldībai Lielstraupes pils vēsturisko kompleksu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrija vēlas pielikt punktu vairākus gadus ilgušajām sarunām un saskaņošanas procedūrām un bez atlīdzības nodot Cēsu novada domei valsts īpašumu - Lielstraupes pils vēsturisko kompleksu, kurā līdz 2018. gadam atradās Straupes narkoloģiskā slimnīca. Tas ļaus īpašumu saglabāt kā valsts nozīmes kultūras pieminekli, būtisku tūrisma objektu un Straupes vēsturisko simbolu.

Pils kompleksa ēkas veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai nav piemērotas, tāpēc alkohola atkarīgo ārstēšana jau kopš 2018. gada sekmīgi pārcelta uz Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu. Kultūras pieminekļa uzturēšana, apsaimniekošana un remontdarbi nav Veselības ministrijas pamatdarbības joma, toties vēlmi īpašumu attīstīt izrādījusi gan iepriekš Pārgaujas, gan tagad Cēsu novada pašvaldība.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts uzsver: “Šobrīd līdz ar pandēmijas atkāpšanos mums ar jaunu sparu jāķeras pie iepriekš neatrisinātajiem jautājumiem, tostarp īpašumu jomā. Visi Veselības ministrijas spēki un ierobežotie līdzekļi ir vēršami uz kvalitatīvākas veselības aprūpes pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, tādēļ esmu priecīgs, ka Cēsu novada dome ir ieinteresēta pārņemt un attīstīt Lielstraupes pili.”

Cēsu novads izteicis priekšlikumu, ka valsts Lielstraupes pils vēsturisko kompleksu bez atlīdzības nodod pašvaldībai ar speciāla likuma palīdzību, par kuru turpmākas diskusijas paredzētas Saeimā. Pagājušajā nedēļā Cēsu novada dome informējusi valdības vadītāju un ministrus par nesen izstrādāto pils kompleksa turpmāko attīstības redzējumu.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts tuvākajā laikā plāno apmeklēt Straupi, lai tiktos ar Cēsu novada domes pārstāvjiem, iepazītos ar Cēsu novada sagatavoto pils attīstības redzējumu un pārrunātu tālākos soļus valsts īpašuma nodošanai.

Lielstraupes pils celta 13.gs. otrajā pusē, tā līdz līdz 20. gadsimta trīsdesmitajiem gadiem  (ar pārtraukumu no 1625. gada līdz 1857. gadam) piederēja fon Rozenu dzimtai. Pēc 1939. gada, kad Lielstraupes pils nonāca Latvijas valsts īpašumā, ēka izmantota dažādiem mērķiem, tostarp kara hospitāļa un traktoru mašīnu stacijas pārvaldes vajadzībām. Pēdējos gandrīz 55 gadus Lielstraupes pilī darbojās valstij piederoša psihoneiroloģiskā, vēlāk narkoloģiskā slimnīca, kas pārstāja ēku izmantot 2017. gada decembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI