DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Līgatnes dabas takas Putnu dienā aicina iepazīt pūces

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šo sestdien, 9. aprīlī, papildus pastaigām dabā un dzīvnieku vērošanai no plkst. 12.00 līdz 15.00 pie Līgatnes dabas taku pūču mājas visiem interesentiem būs iespēja iepazīt pūču dzīves lielākos noslēpumus izzinošās darbnīcās, klausīties stāstus par šeit esošajām pūcēm, kā arī pašrocīgi pagatavot putnu būri.

Tradicionāli pavasaris saistās ar gājputnu atgriešanos un putnu dziesmu treļļiem. Arī pūcēm šis ir īpašs laiks, jo pavasarī tās nodarbojas ar ligzdvietas iekārtošanu un mazuļu audzināšanu. Pūces pašas ligzdu nevij, bet izmanto piemērotas vietas dabā – iedobes zemē, dažādu putnu ligzdas un koku dobumus. Cilvēks arī var pūcēm palīdzēt, izgatavojot tām piemērotus būrus un izvietojot tos vietās, kurās pūcēm patiktu ligzdot.

Salīdzinot ar citiem putniem, pūču mazuļi pamet savu ligzdvietu agri, vēl nepieauguši un neieguvuši lidotprasmi. Tādēļ rodas mānīgs iespaids, ka mazuļi ir palikuši bez vecākiem. Tomēr tā nav taisnība, jo pieaugušās pūces ir tuvumā un mazuli pieskata. Tāpēc, atrodot pūčulēnu koku zaros vai uz zemes, to nevajag aiztikt, tas nav vecāku pamests.

Pasākumā būs iespēja apskatīt un iepazīties ar dažādiem putnu būriem, kā arī pašam izgatavot savu būrīti, kuru pēc tam varēs ņemt līdzi. Jāņem vērā, ka būrīšu sagatavju skaits ir ierobežots – kas pirmais brauc, tas pirmais naglo.

Dalība pasākumā iespējama ar Līgatnes dabas taku ieejas biļetēm. Lai izvairītos no liekas drūzmēšanās pie biļešu kasēm, aicinām biļetes iegādāties pirms pasākuma www.bilesuserviss.lv. Vairāk informācijas pieejams vietnē www.ligatnesdabastakas.lv un pa tālruni 20043690.

Jaunumus par norisēm Līgatnes dabas takās, darba laiku un informāciju par šeit apskatāmajiem dzīvniekiem var uzzināt mājaslapā www.ligatnesdabastakas.lv un Facebook profilā www.facebook.com/LigatnesDabasTakas/.

Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takas izveidotas 1975.gadā mežainām gravām bagātā apvidū, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar Latvijā dzīvojošo savvaļas dzīvnieku sugām, dabas daudzveidību un dabas aizsardzības nepieciešamību. Lai to īstenotu, Līgatnes dabas takās regulāri notiek izglītojoši pasākumi par Latvijā sastopamajiem savvaļas dzīvniekiem, dodot iespēju visiem interesentiem sīkāk iepazīt šo dzīvnieku bioloģiju, dzīvesveidu, uzvedību un nozīmi dabā, kā arī iepazīties ar Līgatnes dabas takās dzīvojošiem konkrētās sugas pārstāvjiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI